Autor: Jaana Pikalev • 9. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna Sadama reisijate arv ületab kaheksa miljoni piiri

Tallinna Sadamat aasta jooksul läbinud reisijate arv püstitab käesoleval aastal kolmandat aastat järjest läbi aegade absoluutse rekordi, ületades esmakordselt ajaloos kaheksa miljoni reisija piiri.

8-miljones reisija saabub Tallinna Sadamasse pühapäeval, 11. detsembril St. Peter Line-i laeval Princess Anastasia. Aasta lõpuks peaks sadamat aastas läbinud reisijate arv tõusma 8,4 miljoni inimeseni. Seitsme miljoni reisija piir ületati Tallinnas juba 2005. aasta 30. detsembril.

2011. aasta 11 kuuga on sadam teenindanud 7,81 miljonit reisijat, mis on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 6,9 % rohkem. Põhiosa ehk  82  % reisijatest  moodustasid  Tallinn-Helsingi liinil laevadega sõitnud inimesed, keda oli kokku 6,41 miljonit. Tallin n-Stockholm liinil reisis 11% ehk 858 tuhat reisijat ja Peterburi liinil 102 tuhat reisijat. 6% Tallinna Sadama sadamaid läbinud reisijatest olid Tallinna ja Saaremaaga tutvuma tulnud kruiisituristid, keda oli kokku 440 tuhat.

11 kuu kokkuvõttes kasutasid 61% kõigist reisijatest ehk 4,77 miljonit inimest Tallinki laevu. Viking Line'i osa reisijateveos oli  21% ehk 1,62 miljonit reisijat. Eckerö Line teenindas 864 tuhat reisijat ehk 11% ja St. Peter Line 102 tuhat reisijat ehk 1% kõigist sadamat läbinud reisijatest.

2011. aasta novembri kuus l äbis Tallinna Sadama sadamaid 585 972 reisijat, mis on 4,1% rohkem kui aasta varem. Tallink teenindas 64%, Viking Line 21%, Eckerö Line 12% ja St.Peterline 3% Tallinna Sadama novembrikuu reisijatest.

Tallinna Sadama reisi- ja kruiisilaevanduse valdkonna ärisuunajuhi Sirle Arro sõnul on reisijate arvu stabiilne kasv maailma majandussurutise tingimustes olnud nii sadamale kui laevafirmadele väga positiivne trend. „Võiks ju eeldada, et rasketel aegadel kulutatakse ka reisimise peale vähem kuid õnneks on ennekõike meie lähiriikide turistide huvi meie vastu säilinud ja isegi kasvanud. Seda kinnitab ka selle aasta reisijate statistika, mille kohaselt on rekordtulemused sündinud nii kõikide regulaarliinide kui ka kruiisireisijate arvus,“ ütles Arro. Arro s õnul on laevafirmade hinnangul viimasel ajal lisaks välisturistidele suurenenud jõudsasti ka Eesti elanikest laevareisijate arv.

EASi turismiarenduskeskuse direktori Tarmo Mutso sõnul on Tallinna Sadam andnud märkimisväärse panuse tänavusele turistide arvu rekordilisele kasvule. “Regulaarliinid Soomega, üle kolmesaja Tallinna külastanud kruiisilaeva ning ka kevadel käivitunud Tallinn-Peterburi vaheline uus laevaliin on Eestisse toonud hulgaliselt välisturiste,” tõdes Mutso. Tähelepanuväärne on Mutso sõnul see, et jätkuvalt on kasvanud meie lähiriikidest saabuvate välisturistide arv. “Lähinaabrite korduvad reisid Eestisse on tunnustus siinsetele turismiettevõtetele, kelle poolt pakutavate teenuste kvaliteet ja atraktiivsus turistid siia tagasi me elitab,” ütles Mutso.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077