Autor: Jaana Pikalev • 15. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tollitöötajad leidsid mais üle 48 kg narkootilisi aineid

Mais viis maksu- ja tolliamet Eesti piiridel läbi 1291 kontrolli, millest 441 olid tulemuslikud. Maanteedel oli kokku 1215 kontrolli, mille ajal avastati 43 rikkumist.

Mais kontrolliti 38 kütusekäitlejat (sh tanklad). Dokumentidega seotud rikkumisi ja mittevastavat kütust avastati 7 juhul.

Erinevaid tubaka- ja alkoholikäitlejaid kontrolliti kokku 25 korral, rikkumisi leiti 14 juhul. Maikuu jooksul peeti kinni 1 268 437 sigaretti ja 158 007 liitrit kütust. Alkoholi peeti kinni absoluutarvestuses 180,1 liitrit. Keeldude ja piirangutega seotud juhtumeid oli 303. Intellektuaalset omandit rikkuvat kaupa avastati 2 776 ühikut. Narkootilisi aineid peeti aprillis kinni 48 342,2 grammi.

Juhtumeid:1. mail pidasid tollitöötajad Pärnu linnas kinni sõiduauto Peugeot, mis koos kahe autos olnud inimesega saadeti täiendavale kontrollimisele. Autost leiti peidetuna kilekotid pruuni värvi ainega. 13 kilepakendit narkootilise ainega kaalusid kokku üle 5886 g. Asja menetlevad MTA uurimisosakonna töötajad.

5. mai hilisõhtul peatati Tallinna-Pärnu-Ikla maanteel Lätist saabunud veoauto, mille juht esitas tollitöötajatele kauba kohta 3 identset ilma numbrita dokumenti. Kaubaks oli märgitud 26 pakki (kokku 22 400 kg) korrosioonitõrje preparaati. Plommi all olnud kauba avanud tollitöötajad leidsid koormaruumist aga hoopis 26 1000-liitrist kütuselõhnalise vedelikuga täidetud plastmahutit.

6. mail peeti Tallinna Reisisadama D-terminalis kinni Saksamaa kodaniku juhitud sõiduauto, mis oli teel laevale Superstar. Kontrollimisel leiti kolmest peidikust 55 teibitud pakki. Pakkides oli 48 301 grammi pruuni tahket ainet, mis reageeris positiivselt kanepi kiirtestile. Menetlust jätkavad MTA uurimisosakonna töötajad.

Samuti 6. mail proovis üks teine mees Koidula piiripunktist Eestisse tulles kaasa tuua 2980 Vene maksumärkidega sigaretti. Need oli ta  keha külge teipinud. Kui keeruline tal liikuda oli, jääb üle vaid arvata.

Eks suurem kasu ole suitsuäris ikka siis, kui neid hulgi ka kuskil turustada saab. Nõnda arvas ka FIE-st ettevõtlik mees Kohtla-Järvel, kui ta endale kuuluvas kaupluses Vene maksumärkidega sigarette müüs. Kokku said tollitöötajad 9. mail tehtud kontrollimisega erinevatesse kohtadesse peidetuna kätte 1280 sigaretti.

Venemaalt olevat kasulik lisaks suitsule tuua ka ravimeid. Just nii arvas ka Narva tollipunktis 10. mail ametnikele silma jäänud meesterahvas. Kontrollimisel avastati talt 1600 tabletti Dimedrooli, mille mees oli peitnud üleriiete alla. Juhtumiga tegeleb MTA uurimisosakond.

11. mail tehti tavapärast tollikontrolli taas Tallinna-Pärnu-Ikla maanteel. Kinni peetud kaubiku VW Caravelle salongis oli arvukalt pappkaste, millest ühe nurgal oli näha rebenemise jälgi ja sellest paistis kollast värvi sigaretipakk kirjaga Jin Ling. Täiendaval läbivaatusel leidsid ametnikud kaubikust 40 kasti ehk 400 000 Venemaa maksumärkidega sigaretti.

Samal päeval prooviti Narvast Eestisse samuti salasuitsu tuua. Vene maksumärkidega sigaretid, mida kokku leiti 12 000 tükki, oli meesterahvas peitnud Audi A2 salongis esiistmete all asuvatesse põrandaalustesse panipaikadesse.

13. mai hommikul sisenes Venemaalt Luhamaa tollipunkti kaudu Eestisse järelhaagisega veoauto. Autot läbi valgustades ja täiendavalt üle kontrollides selgus, et lisaks lubatud aktsiisivabale kogusele oli autos veel 31 800  sigaretti LM. Need olid peidetud sõiduki alusvankri ja kabiini konstruktsioonidesse, samuti järelhaagise all oleva risttala vahele.

 18. mail jäi Luhamaal kontrollijatele silma suur haagisega veoauto. Lisaks aktsiisivabale sigaretikogusele leiti autost lisaks 8000 Vene maksumärkidega sigaretti. Lätlasest veokijuht oli suitsupakid peitnud sõiduki kabiini tagaseina ja laepolstri vahele.

Tapa linna turul korraldasid tollitöötajad koos politseinikega ühise kontrollreidi 20. mail. Ühest müügikioskist avastati ilma maksumärkideta ja ka Vene maksumärkidega 6760 sigaretti ja kokku 452 pudelit ehk 85,9 liitrit lõhna- ja näovett ning  hambaeliksiiri.

Sama päeva varahommikul proovis Venemaalt läbi Luhamaa piiritollipunkti Eestisse jõuda Leedu kodanik oma veoki ja järelhaagisega. Pärast kaubaks olnud küttepuude eemaldamist tuli ilmsiks, et haagise põhjaplaatide alla olid peidetud Vene maksumärkidega sigaretid. Neid oli kokku 294 800 tükki. Tollitöötajate arvates oli see haagis ümber ehitatud ja kohandatud salakauba veoks.

25. mail leidsid tollitöötajad  Tallinna Reisisadama D-terminalis ühe reisija jope taskust 28 Xanaxi tabletti. Meeskodaniku ja leitud tablettidega tegelevad edasi MTA uurimisosakonna töötajad.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077