Autor: Jaana Pikalev • 30. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Busani sadama terminalidelt on eestlastel hea koostööd õppida

Logistikaklastri delegatsioon külastas mai viimasel nädalal maailma viie tähtsama konteinersadama hulka kuuluvat Busani sadamat Koreas, et saada kogemusi oma ala tipptegijatelt ja näha kõrvuti mitme operaatorfirma kasutamise edukust.

Klastri delegatsiooni juhi Andres Valgeristi sõnul on oluline saada kogemusi maailma tipptegijatelt, et üha tihenevas konkurentsis edukas olla.

„Näiteks Muuga ja ka Sillamäe sadamate arenguplaanides on just konteinervõimekuse oluline tõstmine. Seega Busani konteinerterminalidega tutvumine on Eesti sadamaettevõtjatele harukordne kogemuste saamise võimalus,“ sõnas Valgerist.

Busani Sadama turundusdirektori Ho-Chul Park’i  sõnul on see, et täna on sadamas teenuseid pakkumas kuus erinevat konteinerterminalioperaatorit, oluliselt langetanud aastate jooksul sadamateenuste hindu ja aidanud sadamal tõsta konkurentsivõimet.

Eesti Sadamate Liidu tegevdirektori Viktor Palmeti sõnul on Busani sadamas näha, et just mitme konteinerkauba operaatorfirma rakendamine on üliedukas.

„Praktiliselt kõrvuti töötavad erinevad konteineroperaatorid, kasutades ühiselt sadama kui terviku ressursse, annavad sadamale loomulikes konkurentsitingimustes maksimaalset kasumit,“ selgitas Palmet.

Busani sadamavalitsuse korraldatud esinduslikul vastuvõtul toimunud Tallinna Sadama juhatuse esimehe Ain Kaljuranna ja Busani Sadama presidendi Ki-Tae Roh’i kohtumisel leiti kahe sadama vahel mitmeid sarnasusi ja koostöövõimalusi. 

„Meil oli hea meel tutvustada maailma ühes kõige kiiremini arenevas konteinersadamas Korea kaupade transiidivõimalusi läbi Eesti ja ühtlasi meie sadamate võimalusi,“ selgitas Kaljurand.

EVR Cargo juhatuse esimehe Jaanus Paasi sõnul toetab kohtumine Busani sadamas olulisel määral juba varem jutuks olnud konteinervedude arengut raudteel nii Moskva kui ka Kesk-Aasia suunal.

Busan (ka Pusan) on viie maailma suurima konteinersadama hulka kuuluv sadam, mille kaudu liigub u 80%  Lõuna-Korea konteinerkaupadest.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077