25. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Asukoht tuiksoonel tagas tehnopargile arengu ka kriisiajal

Tallinnas ja Harjumaal on kokku ligi 40 tööstus- ja logistikaparki. Hea tehnopark asub nii klientide, äri, kui seal töötava personali jaoks logistiliselt sobivas kohas.

Selliselt paiknevad näiteks Tallinna Tehnoparkidele kuuluv Tondiraba tööstuspark, Jüri, Rae, Mõigu ja Tänassilma tehnopark ning ka Paldiski ja Kiiu park.

Tehnoparki planeerima asudes on ääretult oluline määrata kindlaks sihtgrupp, kellele seda rajatakse.

Vaja on läbi mõelda kooslus, mida piirkond kas keskkonna (nt elukondliku asustuse lähedus tööstussaaste aspektist) või struktuuri poolest (nt kas erinevate lõpptarbijate vahel on võimalik luua sünergiat) võimaldab. Tehnopargi mugav kasutus ärile, klientidele ja äris töötavatele inimestele on sealjuures üks tähtsamaid aspekte. Hästi planeeritud tehnoparki on selle valmides lihtsam majandada ja sinna tarbijaid leida.

Ühtne kontseptsioon, kommunikatsioonid, teed, taristu - need on märksõnad, milleta me edukast tööstuspargist rääkida ei saa.

Valdavalt on tehnoparkide klientideks väliskapitalil põhinevad ettevõtted, kes toodavad 90-100% ulatuses ekspordiks minevat kaupa. Tootmisprotsess toimub siin, kuid kogu toodang läheb Eestist välja. Paljud kinnistud on omale soetanud investeerimisfondi, mille peamine huvi on stabiilne tootlus kinnisvara üürimiselt.

Tööstus- ja logistikaparkide laialdane planeerimine sai alguse 2000ndate esimeses pooles. Planeeringu tulemusel tekkinud krundid pandi müüki esimesel võimalusel ja tihti kommunikatsioonideta. Sellist riski võttes oli kinnisvara soetamine mõnevõrra soodsam.

Hiljem läksid hinnad kõrgemaks ja risk ostetava kauba suhtes väiksemaks. Nii said hoogu spekulatiivsed tehingud, kus projekti varajases staadiumis soetati kinnistuid selleks, et neid mõne aja pärast kallimalt müüa.

Harvad ei olnud ka juhud, kus soetatud kinnistud leidsid kasutamist äri laiendamise eesmärgil või uue üürivoo objekti (built-to-suite) rajamisel. Siiski valitseb kinnisvaraturul praegu olukord, kus paljud selliselt soetatud lisakinnistud ootavad pikisilmi kosilast.

Ülevaade

Tallinna ja selle lähiümbruse olulisemad tööstuspargid

    * Keila tööstuspark Suurus: 48 ha, kogu ala on aiaga piiratud kinnine territoorium, mida valvab turvafirma

    * omanik: AS Harju KEK    * tuntumad ettevõtted: ABB AS, AS Eesti AGA , AS Glamox HE, AS Ensto Elekter    * ülevaade: üks vanemaid sellel eesmärgil arendatud alasid - ehitati juba 1956. Ainuke park, kus on üks operaator ja kuhu on koondunud ettevõtted, mis üksteist täiendavad.

    * Tänassilma tehnopark Arendaja: Mergo Holding

    * Tuntumad ettevõtted: Silber Auto, Citroen jpt    * ülevaade: rajamist alustati 2002. Ehitati kolmes etapis, millest kõik on valmis ja enamik müüdud. Kinnistute omanikud ja üürnikud on pargiga rahul, sest liikumist on vähe. Vakantsus on väike, pinnad täituvad suhteliselt kiiresti. Arendaja on rajanud ka Muuga ja Vaida tehnopargi.

    * Mõigu tehnopark Arendaja: Mõigu Tehnopark

    * krunte: 59, suurus 1411-10 000 m2    * vabu krunte 12    * Tuntumad ettevõtted: A2-Autowelt OÜ, Filter AS, Korea Auto AS    * ülevaade: trasside ja teede rajamisega alustati 2004. aastal. Esimesed kinnistud müüdi juba aastal 2003. Enamik hooneid on ehitatud 100% enda tarbeks. Kinnistute omanikud on pargiga rahul. Sama kehtib üürnike kohta, sest liikumist on vähe. Vakantsus on väike ja park täitub mõistliku aja jooksul.

    * Rae tehnopark Arendaja: Merko

    * suurus: 52 ha    * Krunte: 41, müüdud 28, neist hoonestatud 14, müügis veel 11    * hinnad: 0,47-3,28 eurot/m2 - krundid; 3,2-5 eurot/m2 - üksikud üüripakkumised; alates 19 eurot/m2 + liitumised - uued krundid    * Tuntumad ettevõtted: Itella, Puumarket jt    * ülevaade: enamikku hooneid kasutavad omanikud ise, need on ehitatud üürniku soovide järgi ja kaetud pika üürilepinguga.    * Majad on enamasti ehitatud 2009, kuid ehitamine käib ka praegu. Kinnistute omanikud on pargiga rahul ja sama kehtib üürnike kohta, sest liikumist on vähe. Vakantsus väike, pinnad täituvad mõistliku aja jooksul.    * Tõsi, seoses majanduse olukorra muutumisega on mõni juba ostu sooritanud firma tundnud huvi, kas nende ostetud kruntidele oleks huvilisi järelturul. Selle peamine põhjus on käivete vähenemine ning vajaduse puudumine olemasoleva tootmise/laokompleksi suurendamiseks. Probleemina on mainitud ka pankadest finantseeringu saamise keerukust.    * Merkol on Tallinna ringtee ääres veel umbes 20 ha maad, kuhu nad on valmis huvi korral samasuguse tehnopargi rajama.

    * Tondiraba tööstuspark Asukoht: Lasnamäe

    * 100% müüdud    * Ettevõtted: A-Selver AS, Baltika AS (ladu ja tootmine), Estel Elektro AS, Värvaltrans OÜ, Bombono OÜ, Avektra OÜ, Otto Bock Estonia AS ja Logistika Pluss OÜ    * ülevaade: oma asukoha ja paindlike maksetingimuste poolest üks paremaid ja edukamaid tööstusparke.

    * Jüri tehnopark Arendaja: Kodu Grupp

    * Suurus: 37 ha, tööstuspindala 100 000 m2    * krunte: 42, suurus 2700-16 000 m2    * Hinnad: 3-7 eurot/m2 - üksikud üüripakkumised; 45 eurot/m2 + liitumised - praegu müügis olevad viimased 10 krunti    * ülevaade: enamik maju valmis 2006/2007, viimased 2009. Suur osa hooneid on ehitatud üüriks või kasutatakse ise ühte osa ja ülejäänu antakse üürile. Kinnistutute omanikud on koha valikuga rahul. Vakantsus on väike, üürnikud samuti rahul.

Uued tööstusalad ootavad oma aega

  * Kaks parki Muuga sadama läheduses Kaks kõige suuremat tööstusparki, millel on detailplaneering tehtud ja mis ootavad investorit, asuvad Muuga sadama vahetus läheduses Põhjaranna tee ääres. Tallinna poole jääv park on suurusega 80 ha ja Muuga pool asuv 40 ha.

    * Esimest müüakse hinnaga 50 eurot/m2 (ilma kommunikatsioonideta).    * Teine kuulub ASile Maardu Katlamaja ja on müügis hinnaga 12,15 eurot/m2 (ilma kommunikatsioonideta).    * Kinnistutel on sarnane planeering. Kruntide suurus jääb vahemikku 5200-41 200 m2. Võimalus on osta etappide kaupa. Asukoht on mõlemal planeeringualal väga hea, sest lähedal on sadam ja raudtee. Samuti käib Peterburi maantee laiendamine ja ehitatakse Tallinna ringteed, mis ühendatakse otse Põhjaranna teega.

    * Tallinna tööstuspark Valmib ASil Trigon Capital, suurus ca 35 ha.

    * Asukoht Betooni tänava, Suur-Sõjamäe tee ja Tallinna ringtee vahelisel alal.    * Kruntide suurus jääb vahemikku 6000-80 000 m2. Vajadusel pannakse käima oma bussid, mis veavad töötajaid linna ja tagasi. Praegu on see veel ilma kommunikatsioonide ja teedeta põlluala.

Autor: Fred Linnukütt

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077