Autor: Kaisa Gabral • 16. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA turgu sihtides hoia tellimuse maht vaos 

USA turule tasub siseneda samuti nagu teistesse riikidesse, ent tuleks vältida liiga suure tellimuse võtmist, arvab HansaCandle turundusjuht Harri Aaltonen.

"USA pole selles suhtes eriline, lihtsalt kaugemal kui Venemaa. Hansa Candle´i otsisid omal ajal USAst pärit ostjad ülesse. Suurim oht ühele ettevõttele USA turule sisenemisel võib olla see, et kui saad tellimuse, siis selle suurus võib osutuda liiiga suureks. Ei tasu võtta liiga suuri tellimusi. Tuleb meeles pidada, et maja ehitamisel alati ehitatakse vundament esimesena, mitte katus," rääkis Aaltonen.

FatBurnerit turustava ettevõtte Tonetea juht ja kaasomanik Hanno Lindpere sõnul on USAsse ekpordi puhul väga raske rääkida USA turu vallutamisest.

"Oleme oma toote eksporti ette valmistanud üle aasta ja esimene soovitus on, et tuleb alustada ikkagi linnade ja osariikide kaupa. Isegi kohalikud ettevõtted mis on valinud üleriigilise strateegia, ei ole suutnud sellega hakkama saada," õpetas ta.

Traditsioonilise lähenemisega võib tema arvates vaid lõputult raha põletada. "Kahjuks eelarved on kümnetes kordades erinevad, ja valides endale näiteks klassikalise distributsioonipartneri, siis on tõenäoline, et ainus kes seal raha teenib on distribuutor," lisas Lindpere.

Kolmandaks soovitab ta USA turu sihtijal olla visa, kuna turg on suur ja müües Californias, olete vallutanud Itaalia turu. Kogu FatBurneri ekspordiprotsess USAs on veel arendusjärgus.

Eesti Energia juht Sandor Liive sõnul on iga riigi ärikultuur on pisut erinev, aga täpsus, kiirus ja oma sõna pidamine on alati hinnas. "Energeetika valdkonnas, kuhu Eesti Energia USA-s sisenes, on kahtlemata oluline kaasaegne tehnoloogia ja piisavalt pikk tööstusliku tootmise kogemus. Põlevkivienergeetika on piisavalt spetsiifiline valdkond, et selle puhul ei mängi suurt rolli riigi suurus, kust sa tuled. Pigem ikka see, mida sa korda oled saatnud," selgitas ta.

USA kohaliku ja osariigi tasemel poliitikud ja ametnikud on Liive sõnul olnud väga toetavad ja omaalgatuslikult teinud palju, et soodustada Eesti Energia tulekut põlevkivitööstust arendama.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077