Autor: Kadrin Karner • 28. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Välisinvestorid hülgasid Ameerikanurga

250 mln eurost Ameerikanurga kaubandus- ja logistikaparki kavandavast  Helios Süda Maja OÜst on lahkunud Lähis-Ida investorid, eestlastest omanikud lubavad, et projekt siiski jätkub.

Ostsime ettevõttelt Helios Partnership Limited 50protsendilise osaluse välja, kinnitas AS Süda Maja juhataja Veiko Murruste. Ta lisas, et tehingu hind on loomulikult konfidentsiaalne.

Murruste sõnul toimus Helios Parnershipis jagunemine, millest tekkis ettevõte Helios Europe, kuhu liikusid ka Helios Süda Maja juhatuses olnud John Clements ja Michael Hughes. Esimene samm ehk osaluse ostmine on tänaseks tehtud ning nüüd astutakse nn teist sammu ehk peetakse läbirääkimisi Helios Europe esindajatega võimaliku koostöö osas, lausus Murruste.

Küsimusele, kas võib minna ka nii, et uusi välispartnereid Helios Süda Majale ei tulegi, vastas Murruste, et ta ei saa seda väita ega välistada. „Meil on tegelikult neid potentsiaalseid partnereid, kes projekti sisenemisest huvitatud on, päris mitmeid. Kaasaarvatud Helios Europe,“ lausus ta.

Plaanitud investeering 250 miljonit eurot (ligi neli miljardit Eesti krooni) jääb samasse suurusjärku, ütles Murruste. „Kahjuks ei kahane,“ kommenteeris ta ja lisas: „me ju teame, mis ehitusturul toimub ja pigem saavad need numbrid olema suuremad kui väiksemad. Mahud ja maksumus ju ei vähene.“

Murruste sõnul Ameerikanurga äripargis spekulatiivset arendust ei tehta. „Maht ja investeeringud ning nende kiirus sõltuvad kliendilepingutest,“ rääkis ta. Kuigi täna veel kindlatest lepingutest firma teatada ei saa, ütles Murruste, et umbes üks kolmandik pargi mahust on kaetud erinevas järgus kulgevate läbirääkimistega.

Natuke on Murruste sõnul muutunud ka pargi formaat. Kui algselt oli supermarket ja logistika siis täna on kaubanduse laiendusena tekkinud ka kaubamärkide odavmüügikeskus, lausus ta. Samuti on pildil tootmine, mitte aga rasketööstus.“ Viimane ei ole mitte alternatiiv logistikale vaid sellele lisaks. „Üks uus teema on ka messikeskus, mille tulemist me ei välistaks,“ rääkis Murruste.

Tehasekaupluste keskus, mida praegu ei ole Baltikumis ega ka Soomes, plaanitakse avada koos kaubanduse esimese etapiga ja esimeste 2012. aasta teises pooles. Lähimad tehasekaupluste keskused Eestile asuvad Rootsis, Slovakkias, Tšehhis ja Poolas.

Michael Hughesi ja John Clementsiga ei õnnestunud Äripäeval eelmisel nädalal ühendust saada.

TAUST- detsembris 2010 teatas Ameerikanurga Kaubandus- ja Logistikapark, et ehitab valmis Rae vallale kuuluva Ameerika tee, mis ühendab pargi Tallinn-Tartu maantee ja Tallinna ringteega. 2011. aasta lõpuks loodetakse valmis saada ka kogu pargisisene teedevõrk.

- lähiaastatel loodab Ameerikanurga luua 3000 uut töökohta.

- 2011. aasta jaanuaris sõlmis AS Süda Maja ettevõttega Rioja Developments Ltd koostöölepingu tehasekaupluste keskuse ehitamiseks.

- Ameerikanurga tehasepoodide keskus on kavas arendada neljas etapis kogupinnaga kuni 30000 m² kuni 10 ha maa-alal.

- Ameerikanurga kaubandusparki peaks tulema hüpermarket, ehitus, - sisustus-, mööbli ja sporditarvete kauplused, aianduskeskus ning luuakse vabaaja veetmise võimalused

- AS Süda Maja omanikud on: Andres Järving, Veiko Murruste ja Elena Murruste.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077