Autor: Jaana Pikalev • 20. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kõik tahavad lumest vabaks

Nõudlus lume äraveoks on tohutult suur, me isegi ei jõua igale poole, iseloomustavad ühe puhastusteenuste firma projektijuhi sõnad praegust olukorda.

Mitmes Eesti paigas on tänavu mõõdetud lumikatte paksus tunnistatud rekordiliseks. See omakorda on suurendanud vajadust lumekoristuseks.

Ja lund ei ole mitte vaja ainult tee pealt ära lükata, vaid transportida ka ohutusse kaugusesse, et see muud tegevust segama ei jääks.

Pärast lumetormi on teehooldusfirmad saanud vatti ja vilet, ent tööd on saanud juurde ehitusveofirmadki, kes teenivad oma leiba samuti lume äraveoga.

Kuupmeetri jagu lume vedu maksab ca 80 krooni, nagu selgub väiksest uurimisest. Kiirete arvutuste põhjal tuleb välja, et ühe keskmise kallurauto koormatäis maksab umbkaudu 1500 krooni.

Puhastus- ja koristusteenuseid pakkuva Sanomar Kinnisvarahooldus OÜ projektijuht Ain Aasma ütles, et nende poole pöördujaid on palju.

Lume ladustamine maksab

"Nõudlus lume äraveoks on praegu tohutult suur, ei jõuagi kõikidele abipalvetele reageerida," ütles Aasma. Firma, millel on abiks võetud paar allhankijat, kes aitavad lund objektidelt ära transportida, küsivad selle teenuse eest 65 krooni pluss käive kuupmeetri kohta. Projektijuhi sõnul saavad kliendid aga allahindlust, kui nende lumemahud on väga suured.

"Klientidele, kelle lumemahud on suuremad kui 1000 kuupmeetrit, tehakse soodustusi," rääkis Aasma.

Ettevõtetele, kes kibelevad kiiresti lumetransporti tellima, soovitas Aasma kannatust varuda, seda ikka suure nõudluse tõttu, sest eelkõige teenindatakse lepingulisi kliente.

"Eks töö käib tsüklitena. Täna (eelmine nädal - toim) on vaiksem ilm, lund ei saja, saame lume kenasti ära transportida, aga kui tuiskab või sajab, siis jälle ei saa vedada, siis koristatakse ja lükatakse lund," rääkis Aasma.

Lund aga viivad selle firma masinad Tallinnas Laagri külje alla lume vastuvõtukohta.

Hoopis lihtsam on lumeladustamisega joogitootjal Liviko, neil on päris oma plats Suur-Sõjamäe tänaval, kuhu lund transporditakse. Teatavasti võetakse lume ladustamise eest samuti raha. "Meil kulub keskmiselt 40 000 krooni kuus lume ja jäätõrje peale," rääkis Liviko ASi juhatuse esimees Janek Kalvi.

Linnatänava lumi pinnuks

"Meil on siin kõik korras, tulge vaadake ise," ütles Kalvi, kes oli väga rõõmus, et olukorras, kus mõnda paika ei ole raskete lumeolude tõttu ikka veel ligipääsu, on tema ettevõtte territooriumil kõik korras.

"Ainult, et meie õu piirneb linnakruntidega, kust võiks lund koristada ja transportida, aga meie oma õu on puhas," toonitas ta. Lumetõrje tarvis on Liviko investeerinud ka spetsiaalsesse tehnikasse. "Meil on traktor ja traktorijuht, kes siis vastutab territooriumi korrashoiu eest," lisas ta.

Sarnaselt Livikoga, valmistab ka Tallinna Külmhoonele oluliselt rohkem muret linnatänaval oleva lume hulk. "Tallinnas asuvatel kruntidel oleme lumetõrjega ilusti hakkama saanud ning lume äravedu ei ole toimunud," ütles Premia Foodsi turundusdirektor Katre Kõvask.

"Loomulikult kaasnevad suure lumehulgaga mõningad täiendavad kulutused lumesahkadele traktoritele, kuid sellised lisandunud kulud ei ole olnud märkimisväärsed," ütles Kõvask.

Küsimusele, kas lume äraviimiseks peaks tekkima vajadus, märkis Kõvask, et firma Betooni tänaval oleva külmhalli vahetus lähetuses on kokku lükatud väga suur hunnik lund, mille linn võiks lasta ära viia.

hind krooni keskmiselt maksab ühe kallurautotäie lume äravedu.

1500

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077