Haagisestaarid hukkumas

SEB nõuab mullu pankrotistunud Arco Transiga seotud olnud ärimeeste haagiseäri Haagiserent ASi pankrotti. Hukkumas on ka Eesti kunagine haagisestaar ja turuliider Haagisekeskus.

Nädala pärast nõuab SEB Liising kohtus Haagiserent ASi pankrotimenetluse alustamist ja pankroti väljakuulutamist. Firma taga on sama seltskond ettevõtjaid, kes olid seotud mullu pankrotistunud veofirmaga Arco Trans ning kinnisvarafirmaga Kapitaalsus (endine Arco Kapital). SEBile on see vähemalt kolmas samade ettevõtjate veetud äri, kuhu miljonid kinni jäänud.

Eelmise aasta aprillis väljusid võrdselt 25% osalust omanud ettevõtte juht Ahto Perling ja Kaido Kaljusaar, detsembris ka Arco Transi varasem omanik ja juht Peeter Kuusik ning Leho Rennit. Kaljusaar, Rennit ja Perling lahkusid ka mullu detsembris nõukogust. Firma pole aasta algusest esitanud käibe- ja maksudeklaratsioone, maksuvõlg ulatub veerand miljoni kroonini.

Firma endine omanik Ahto Perling kommenteeris, et oli ettevõtte omanik ja nõukogus formaalselt, samamoodi põhjendab Kaido Kaljusaar. "Ma pole Haagiserendis otsustaja olnud. Meil oli algusest peale kokkulepe, et aitame ainult firma käima tõmmata," selgitas Perling müüki ja nõukogus osalemist.

„Kui krahh tekkis, suvel puhkuste ajal, ei jõudnud firma liisingut maksta. Pank võttis vara ära ja müüs Euroopasse võileivahinna eest maha. Eks vaheraha jäi saamata,“ kommenteeris Perling SEBi nõuet. Kaljusaar aga selgitab, et „seal jäid liisingud üles“. „Asjad läksid veidi käest ära,“ lisas Kaljusaar.

2008. aastal tegi audiitor ettevõtte aastaaruandes märkuse, et ettevõtte lühiajalised kohustused ületavad käibevara 16 miljoni krooniga, mistõttu võib tulla raskusi lühiajaliste kohustuste tähtaegse täitmisega. Ettevõtte kapitalirendikohustused ulatusid sama aasta lõpuks 38 miljoni kroonini, kogu laenukoormus ligi 60 mln kroonini. Firma käive moodustas 33 ja kahjum 3 miljonit krooni.

Tänavu juulis vahetas omanikku ka Perlingule ja Kaljusaarele kuulunud kümneaastase ajalooga Haagisekeskus OÜ, mis importis ja müüs maailma ühe suurema, Saksamaa haagistetootja Krone haagiseid ning hoidis Eestis aastaid turuliidripositsiooni.

"Haagisekeskus sai jah maha müüdud, sest olen juba aasta jagu uues ettevõttes Trailer Estonia. Tegime vangerduse, et Trailer Estonia sai Krone haagiste müügi ja Haagisekeskus hoolduse ja remondi osa. See on Krone strateegia olnud alati ja ega see hooldus kõige paremas seisus ka olnud,“ selgitas Perling. „Meil olid seal Haagisekeskuses ja Haagiserendis haagiste tagaisostugarantiid. Ütleme nii, et 200 haagist tagasi osta ei ole odav lõbu,“ selgitab ettevõttest väljumist Kaido Kaljusaar.

Kas peagi võib oodata Haagisekeskuse pankrotimenetluse alustamist, Perling kommenteerida ei osanud, sest on enda sõnul viimasel aastal teises firmas tegutsenud. „Paberil olin ma jah omanik ja juhatuses, aga igapäevaselt tegin teise firma tööd,“ lisas Perling. Ettevõtte teine endine omanik Kaljusaar on konkreetsem ja vastab küsimusele, kas Haagisekeskus on teel pankrotti - „Jah“.

Tippaastal - 2007 - müüs Haagisekeskus enam kui 400 uut haagist, parima aasta käive ulatus 175 miljoni kroonini. Viimastel andmetel teenis ettevõte 2008. aastal kokku varisema hakanud haagisteturul 120 miljoni kroonise käibe juures ligi 5 miljonit krooni kahjumit.

Praegu kuulub varem Arco Transpordi ja Arco Transiga samale aadressile registreeritud ettevõte mullu loodud EVERA Consultings OÜ-le, mille omanik Hardi Reiter kuulub mitmete likvideerimisel või sundlõpetamisel olevate firmade juhatusse.

Mullu juunis asutatud Trailer Estonia teenis esimesel aastal 2,5 mln kroonise käibe juures ligi 600 000 krooni ärikasumit.

MIS ON MIS
Haagiserent AS
Asutatud:2001
Tegevusala: haagiste müük ja rent
Endised omanikud: kuni aprill 2009 Ahto Perling ja Kaido Kaljusaar, kuni detsember 2009 Peeter Kuusik ja Leho Rennit

Kaubamärgi HGR all tegutsenud Haagiserent toimetas Arco Transi ja Arco Transpordiga ühel aadressil Sauel. Ettevõte liikus eelmise aasta lõpuks senistelt omanikelt Nordic Inkasso OÜ kätte, selle juhatuse moodustab likvideerija Rain Jõhvikas.

Haagisekeskus OÜ
Asutatud: 2000
Tegevusala: Krone haagiste müük, hooldus ja remont, omaaegne turuliider
Endised omanikud: Kaido Kaljusaar, Ahto Perling (kuni 30.07.2010)
Tänane omanik: EVERA Consultings OÜ (omanik Svetlana Netðajeva)

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Logistikauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Tööriistad

=
=
=
=
Transpordiliik:
Kui kaup on pakitud alustele, täitke ära aluste lahtrid. Kui kaup ei ole pakitud alustele, täitke ära kauba kirjelduse lahtrid.
Mahukaalu arvutamisel on võetud aluseks:
Autotranspordis 1 m³ = 333 kg.
Lennutranspordis 1 m³ = 167 kg.
Mahukaal: kg
Maht:

NASDAQ OMX Tallinna, Riia ja Vilniuse börsiinfo 15 minutilise viivitusega.

Valuuta Tähis Kurss +/- %
Austraalia dollar AUD 1,58 0
Brasiilia reaal BRL 4,18 0
Bulgaaria leev BGN 1,95 0
Filipiinide peeso PHP 59,06 0
Hiina jüaan CNY 7,64 0
Hongkongi dollar HKD 8,86 0
Horvaatia kuna HRK 7,41 0
Iisraeli seekel ILS 4,09 0
India ruupia INR 80,54 0
Indoneesia ruupia IDR 15968,30 0
Islandi kroon ISK 133,99 0
Jaapani jeen JPY 124,77 0
Kanada dollar CAD 1,50 0
LAV rand ZAR 15,89 0
Lõuna-Korea vonn KRW 1271,59 0
Malaysia ringgit MYR 4,61 0
Mehhiko peeso MXN 21,72 0
Norra kroon NOK 9,75 0
Poola slott PLN 4,33 0
Rootsi kroon SEK 10,47 0
Rumeenia leu RON 4,74 0
Singapuri dollar SGD 1,53 0
Suurbritannia nael GBP 0,88 0
Šveitsi frank CHF 1,13 0
Taani kroon DKK 7,46 0
Tai baht THB 35,30 0
Tšehhi kroon CZK 25,65 0
Türgi liir TRY 5,95 0
Ukraina grivna UAH 30,72 0
Ungari forint HUF 317,83 0
USA dollar USD 1,13 0
Uus-Meremaa dollar NZD 1,64 0
Valgevene rubla BYN 2,44 0
Vene rubla RUB 74,82 0

Valdkonna töökuulutused