Autor: Rivo Sarapik • 6. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Haagisestaarid hukkumas

SEB nõuab mullu pankrotistunud Arco Transiga seotud olnud ärimeeste haagiseäri Haagiserent ASi pankrotti. Hukkumas on ka Eesti kunagine haagisestaar ja turuliider Haagisekeskus.

Nädala pärast nõuab SEB Liising kohtus Haagiserent ASi pankrotimenetluse alustamist ja pankroti väljakuulutamist. Firma taga on sama seltskond ettevõtjaid, kes olid seotud mullu pankrotistunud veofirmaga Arco Trans ning kinnisvarafirmaga Kapitaalsus (endine Arco Kapital). SEBile on see vähemalt kolmas samade ettevõtjate veetud äri, kuhu miljonid kinni jäänud.

Eelmise aasta aprillis väljusid võrdselt 25% osalust omanud ettevõtte juht Ahto Perling ja Kaido Kaljusaar, detsembris ka Arco Transi varasem omanik ja juht Peeter Kuusik ning Leho Rennit. Kaljusaar, Rennit ja Perling lahkusid ka mullu detsembris nõukogust. Firma pole aasta algusest esitanud käibe- ja maksudeklaratsioone, maksuvõlg ulatub veerand miljoni kroonini.

Firma endine omanik Ahto Perling kommenteeris, et oli ettevõtte omanik ja nõukogus formaalselt, samamoodi põhjendab Kaido Kaljusaar. "Ma pole Haagiserendis otsustaja olnud. Meil oli algusest peale kokkulepe, et aitame ainult firma käima tõmmata," selgitas Perling müüki ja nõukogus osalemist.

„Kui krahh tekkis, suvel puhkuste ajal, ei jõudnud firma liisingut maksta. Pank võttis vara ära ja müüs Euroopasse võileivahinna eest maha. Eks vaheraha jäi saamata,“ kommenteeris Perling SEBi nõuet. Kaljusaar aga selgitab, et „seal jäid liisingud üles“. „Asjad läksid veidi käest ära,“ lisas Kaljusaar.

2008. aastal tegi audiitor ettevõtte aastaaruandes märkuse, et ettevõtte lühiajalised kohustused ületavad käibevara 16 miljoni krooniga, mistõttu võib tulla raskusi lühiajaliste kohustuste tähtaegse täitmisega. Ettevõtte kapitalirendikohustused ulatusid sama aasta lõpuks 38 miljoni kroonini, kogu laenukoormus ligi 60 mln kroonini. Firma käive moodustas 33 ja kahjum 3 miljonit krooni.

Tänavu juulis vahetas omanikku ka Perlingule ja Kaljusaarele kuulunud kümneaastase ajalooga Haagisekeskus OÜ, mis importis ja müüs maailma ühe suurema, Saksamaa haagistetootja Krone haagiseid ning hoidis Eestis aastaid turuliidripositsiooni.

"Haagisekeskus sai jah maha müüdud, sest olen juba aasta jagu uues ettevõttes Trailer Estonia. Tegime vangerduse, et Trailer Estonia sai Krone haagiste müügi ja Haagisekeskus hoolduse ja remondi osa. See on Krone strateegia olnud alati ja ega see hooldus kõige paremas seisus ka olnud,“ selgitas Perling. „Meil olid seal Haagisekeskuses ja Haagiserendis haagiste tagaisostugarantiid. Ütleme nii, et 200 haagist tagasi osta ei ole odav lõbu,“ selgitab ettevõttest väljumist Kaido Kaljusaar.

Kas peagi võib oodata Haagisekeskuse pankrotimenetluse alustamist, Perling kommenteerida ei osanud, sest on enda sõnul viimasel aastal teises firmas tegutsenud. „Paberil olin ma jah omanik ja juhatuses, aga igapäevaselt tegin teise firma tööd,“ lisas Perling. Ettevõtte teine endine omanik Kaljusaar on konkreetsem ja vastab küsimusele, kas Haagisekeskus on teel pankrotti - „Jah“.

Tippaastal - 2007 - müüs Haagisekeskus enam kui 400 uut haagist, parima aasta käive ulatus 175 miljoni kroonini. Viimastel andmetel teenis ettevõte 2008. aastal kokku varisema hakanud haagisteturul 120 miljoni kroonise käibe juures ligi 5 miljonit krooni kahjumit.

Praegu kuulub varem Arco Transpordi ja Arco Transiga samale aadressile registreeritud ettevõte mullu loodud EVERA Consultings OÜ-le, mille omanik Hardi Reiter kuulub mitmete likvideerimisel või sundlõpetamisel olevate firmade juhatusse.

Mullu juunis asutatud Trailer Estonia teenis esimesel aastal 2,5 mln kroonise käibe juures ligi 600 000 krooni ärikasumit.

MIS ON MIS

Haagiserent AS

Asutatud:2001Tegevusala: haagiste müük ja rentEndised omanikud: kuni aprill 2009 Ahto Perling ja Kaido Kaljusaar, kuni detsember 2009 Peeter Kuusik ja Leho Rennit

Kaubamärgi HGR all tegutsenud Haagiserent toimetas Arco Transi ja Arco Transpordiga ühel aadressil Sauel. Ettevõte liikus eelmise aasta lõpuks senistelt omanikelt Nordic Inkasso OÜ kätte, selle juhatuse moodustab likvideerija Rain Jõhvikas.

Haagisekeskus OÜ

Asutatud: 2000Tegevusala: Krone haagiste müük, hooldus ja remont, omaaegne turuliiderEndised omanikud: Kaido Kaljusaar, Ahto Perling (kuni 30.07.2010)Tänane omanik: EVERA Consultings OÜ (omanik Svetlana Netšajeva)

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077