Autor: Siim Sultson • 20. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mäo uus ümbersõit avatud

Teisipäeval suunati  Mäo ümbersõidu juures Tallinna ja Tartu vaheline liiklus kogu ulatuses uuele trassile.

Samas jääb Pärnu ja Rakvere vaheline liikluskorraldus esialgu samaks, välja arvatud  Tallinna-Tartu maanteega ristumise kohas, kuhu tuleb ajutine ringristmik.

„Liiklus Tallinna ja Tartu vahel kulgeb edasipidi nii, et enam pole vaja Mäo asulast läbi sõita,“ ütles Nordecon Infra ASi juhatuse liige, teedeehituse direktor Jaanus Taro. „Võrreldes senisega lüheneb sõiduaeg mõne minuti võrra ning liikleja kasutada on antud lõigus igati kõrgeklassiline kaasaegne maantee, mis peaks hästi mõjuma ka sõiduturvalisusele sel suure liiklussagedusega teel.“

 Jaanus Taro sõnul on esialgu liikluseks avatud Mäo ümbersõidu üks suund, kogu objekti ehitustööd lõppevad sügisel. Tööde ajal säilib trassil liikluskiiruse piirang 70km/h.

Ehitustöödega jätkamiseks suletakse Valgma liiklussõlmest pääs vanale Tallinna-Tartu maanteele, läbipääs võimaldatakse vaid ühistranspordile. Sulgemine on vajalik liiklussõlme ehitamiseks, kus olemasolev maantee viiakse uue maantee alt läbi, eraldamaks kohalikku liiklust läbivatest liiklusvoogudest.

Sügiseni kestvate Mäo möödasõidu ehitusetööde käigus ehitatakse Tallinn-Tartu-Võru-Luhamaa maantee 85. ja 91. kilomeetri vahel asuv lõik uuele trassile, millega Tallinna ja Tartu vaheline tee väheneb 0,6 kilomeetri ja sõiduaeg 1,5 minuti võrra. Uus 6,4-kilomeetrine teelõik ehitatakse neljarajaliseks I klassi maanteeks koos eraldusribaga. Tänaseks on valminud kõik ehitustööde käigus rajatavad neli viadukti ja sild üle Vodja jõe, asfaltkatte on saanud uus rajatav lõik, mis juhib liiklejad Mäo keskusest mööda. Vaadeldavas lõigus jääb ehitajal teostada veel viimase asfaltkattekihi, müratõkkerajatiste ja haljastuse rajamine ning liikluskorraldusvahendite paigaldustööd, mis aga otseselt ei takista liikluse avamist. Samuti jätkuvad ehitustööd Tartu-poolses osas ühel sõidusuunal ning kestavad uue lõigu ühendusalas olemasoleva maanteega.

Lisaks eeltoodule rekonstrueeritakse ehitatava teelõiguga ristuva Pärnu-Rakvere-Sõmeru maantee 2,3 km pikkune teelõik, millest 1,4 km ehitatakse I klassi ja 0,9 km III klassi maanteeks. Jalakäijatele ja jalgratturitele ehitatakse 2,8 km kergliiklusteid, rajatakse 2,7 km müratõkkeid ning paigaldatakse 11,8 km ulatuses maanteevalgustust. Kohaliku liikluse eraldamiseks Tallinna-Tartu maanteest jääb kasutusse olemasoleva maantee 4,1 km pikkune säilitatav lõik.

 Nordecon Infra AS on üks esimesi erakapitalil põhinevaid teedeehitusfirmasid Eestis (asutatud 1990. aastal). Lisaks teedeehitusele tegeleb ettevõte keskkonnaehitiste, sadamarajatiste ja välisvõrkude ehitamisega. Alates 2002. aastast kuulub Nordecon Infra AS NASDAQ OMX Tallinna börsil noteeritud Nordecon International kontserni koosseisu.

 Nordecon International AS on 1989. aastal asutatud Eesti juhtivaid ehitusettevõtteid. Kontserni kuulub lisaks emaettevõttele üle 20 tütarettevõtte. Nordecon International on lisaks Eestile esindatud Lätis, Leedus ja Ukrainas. Kontserni konsolideeritud käive oli 2008. majandusaastal 3,9 miljardit krooni, aruandeaasta puhaskasum 171 miljonit krooni ning varade maht 2,4 miljardit krooni. Kontsern andis 2009. aastal tööd enam kui 1000 inimesele.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077