Autor: Siim Sultson • 14. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis diisel kallim, kui Soomes

Juba terve kvartali tangivad Eesti autojuhid Soome omadest kallimat diislit. Keskmiselt loovutati kütuseliitrilt 30 senti enam, kui soomlased, ilmneb Eesti Konjuktuurinstituudi andmetest.

Olukorrale lisab vürtsi tõsiasi, et Eestis keskmine brutopalk eelmise aasta IV kvartalis oli 12 259 krooni, Soomes aga üle 45 000 krooni.

Viimati oli Eestis diislikütus jaemüügis Soomest odavam eelmise aasta detsembris. Siis maksis selle liiter Eestis keskmiselt 15,71 krooni, Soomes 16,12 krooni.

Juba jaanuaris pilt muutus. Tõsi, toornafta barrelihind roomas maailmas vaikselt üles, kuid see mõjutas kõiki. Eestis hakkasid kehtima uued kütuseaktsiisimäärad.

Selle tulemusena küsiti Eestis jaemüügis diisliliitri eest jaanuari I nädalal keskmiselt 16,36 krooni, Soomes aga 16,12 krooni ehk 1,5% vähem. Eestis kerkis jaanuaris keskmine diisliliitrihind kuu lõpuni tasemele 16,71 krooni. Soomes tõusis liitirihind jaanuari II nädalal tasemele 16,59, kuid III ja IV nädalal langes tasemele 16,43 krooni. Seega oli kuu lõpus Soomes diisliliiter jaemüügis keskmiselt odavam 28 senti ehk 1,7%.

Vaid veebruari kolmel esimesel nädalal oli diisliliitri keskmine hind Eestis odavam kui Soomes: vastavalt 16,71 ja 16,74. Asi "parandati" kuu viimasel nädalal: Soomes jäi hind endiseks,  Eestis aga tõusis tasemele 17,06 krooni.

Edasi on diisliliitri keskmine hind jaemüügis olnud Eestis kallim kui Soomes. 

Hindades hakkasid "käärid" kasvama. Veebruarikuiselt hinnatasemelt tuldi Soomes märtsis alla tasemele 16,59. Eestis seevastu veebruarilõpu tõus tõi järgnevatel nädalatel lisa. Stabiliseerudes märtsi keskel. Siit kuni aprilli keskpaigani oli Soomes jaemüügis diisliliitri keskmine hind 16,59 krooni, Eestis aga 17,16 krooni ehk 57 senti kallim. Ehk Soomes sai kütuseliitri kätte 3,3% odavamalt.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077