Autor: Siim Sultson • 8. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Odavlend odav vaid tahtejõulisele reisijale

Iirlaste odavlennufirma Ryanair küsib ürgseima loodusliku vajaduse eest raha. Edaspidi saab lennukis WC-sse vaid maksu eest. Kotimaksu eest küsib see lennufirma aga raha kolmandiku juurde, teatab Kauppalehti.

Nö WC-nüke tähendab senise WC ukse mündiluku asendamist lihtsalt WC-s käimise eest raha kasseerimist.

"Soovime WC-maksu abil muuta reisijate käitumist nii, et nad käiksid WC-s juba enne lendu või selle järel," põhjendas firma esindaja Stephen McNamara. Nö WC-taks pole veel paigas.

"Plaan on jõus, kuid sellepärast ei pea sel suvel veel muretsema. Muutus jõustub alles kahe aasta jooksul," rahustas ta.

Uuenduse nimel kõrvaldatakse lennuki kolmest WC-st kaks - nii saab uutele istekohtadele ruumi juurde. Niisiis 190-le reisijale peab edaspidi piisama vaid ühest WC-st.

Näiteks reisidel Tampere-Kaunas või Tampere-Riia tuleb sõitjail olla kannatlikud. Kuid reisid Soomest Milaanosse või Malagasse nõuvad juba suuremat vastupidavust.

Ryanair on maias reisijate raha peale veel muulgi moel. Kuumimal lennuhooajal suvel ja juba sel aastal kallinevad pagasitasud tasemelt 234 krooni tasemele 312 krooni ehk 33,3%.

McNamara kinnitusel kasvab pagasimaks juulis-augustis.

Uusima brittide uuringu tulemusel küsivad kõik odavlennufirmad ka suupiste eest kiskjalikke hindu. Odavliinidel pakutav söök-jook on supermarketitest saadavast samast kraamist kallim keskmiselt 374%.

Lennukeis saadavate suupistete hinnad ületavad ka lennujaamade omasid. Näiteks kui supermarketis maksab üks eine-võileib 30-32 krooni ja lennujaamades 45-47 krooni, siis odavliini lennuki pardal 78-94 krooni.

Brittide hinnauuringus osalesid odavlennufirmad Ryanair, easyJet, Flybe, Thomas Cook ja Thomson.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077