Autor: Siim Sultson • 4. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Konkurentsiamet: Tallinn solgib taksoturul konkurentsi

Taksopeatuste väljarentimisega teatud taksofirmadele Tallinna linnavalitsus kahjustab konkurentsi taksoturul ja kitsendab tarbijate valikuvõimalusi, teatab konkurentsiamet.

Konkurentsiamet leiab, et taksopeatuste rendileandmine Tallinna Linnavalitsuse poolt läbi viidud kujul  kahjustab taksoteenuseid pakkuvate ettevõtjate vahelist konkurentsi ja ahendab sellega tarbijate valikuvõimalusi. Olukorras, kus olulisematele taksopeatustele omab ligipääsu vaid üks ettevõtja, on konkureerivate ettevõtjate tegevus takistatud.

MTÜ Eesti Taksojuhtide Liit palus Konkurentsiametil hinnata, kas Tallinna Linnavalitsuse tegevus olulisemate taksopeatuste konkursi korras rendile andmisel on kooskõlas konkurentsiseaduse, vaba ettevõtluse ja hinnakujundamise põhimõtetega. 

Tallinna Linnavalitsus on asunud piirama taksoettevõtjate vahelist konkurentsi majanduslikult kõige tasuvamas segmendis – vanalinnas. Konkurentsiamet on seisukohal, et tegemist on konkurentsipiiranguga, mida ei kaalu üles Tallinna Linnavalitsuse poolt esitatud põhjendused. Neid eesmärke, mida Tallinna Transpordiamet on enampakkumist korraldades silmas pidanud, ei ole taksopeatusi rentides kas võimalik täita või neid saaks saavutada selleks oluliselt kohasemaid vahendeid kasutades. Lisaks ei tekkinud taksopeatuste rendile andmiseks ka tõsiseltvõetavat konkurssi, ainsa nõuetele vastava pakkumise esitas vaid üks ettevõtja.

Tallinna Linnavalitsus esitas Konkurentsiametile mitmeid erinevaid põhjendusi, miks taksopeatuste rendile andmine on avalikes huvides. Näiteks, konkursi eesmärkideks on muuhulgas parandada taksoteenuse kvaliteeti ja korrektsust, tagada heakord taksopeatustes ja motiveerida taksojuhte tegutsema Tallinna kesklinnast eemal, kus hetkel on taksoteenuse osutamine väidetavalt puudulik. Samuti soovitakse parandada liikluse sujuvust, sest klienti ootavad taksojuhid häirivad vanalinna piirkonnas liiklust. Konkurentsiameti hinnangul tuleks sellist liiki probleemide lahendamiseks kasutada muid vahendeid, näiteks sätestades taksoteenuse osutajatele erinevaid kvaliteedinõudeid ja teostades nende üle järelevalvet. Lisaks pole mitmed eesmärgid taksopeatuste rentimisega vahetult seotud. Näiteks ei muuda see otseselt liiklust sujuvamaks ega taksoteenuse osutamist kesklinnast eemal tasuvamaks.

Konkurentsipiirangute rakendamine on selliste eesmärkide saavutamiseks ebaproportsionaalne ja kohmakas vahend, mis takistab paljude seadusekuulekate taksojuhtide tegevust. Konkurentsiamet soovitas Tallinna Linnavalitsusel edaspidi loobuda taksopeatuste välja rentimisest üksikutele taksoettevõtjatele.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077