Autor: Siim Sultson • 19. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vopak vangla pärast kohtus

Laialdane terminalioperaator Vopak E.O.S tahab arutella Maardu vangla asukoha muutmise üle, eile käidi kohtus, teatab firma.

Balti riikide suurim iseseisev terminalioperaator Vopak E.O.S. vaidlustas Maardu tööstuspiirkonda kavandatava vangla ehitusloa, esimene kohtuistung toimus Tallinna Halduskohtus eile. Ettevõte kutsub Justiitsministeeriumi ja kohalikku omavalitsust üles kaaluma vangla alternatiivseid asukohti, kuna projekt on alles algfaasis.

Vopak E.O.S.-i juhatuse esimees Arnout Lugtmeijer: „Uuele vanglale pakutud asukoht mõjutab ilmselgelt meie äritegevust ning tekitab tõsiseid piiranguid praegusele tegevusele ning tulevikuplaanidele.

 “Meile teadaolevalt on vanglale olemas alternatiivsed asukohad, mis läheksid maksumaksjale vähem maksma, sest ei eeldaks suure torujuhtme ümbersuunamist riigi rahadega ning võtaks vähem aega. Minu jaoks on selgusetu, millest tuleneb surve rajada vangla keset Maardu tööstuspiirkonda,” ütles Lugtmeijer.

Lugtmeijer lisas, et hiljuti valminud riskianalüüs näitab, et terminali ja naftatoru kõrvale ei sobi ehitada praegusel kujul planeeritud vanglat. „Vanglat kavandatakse 1500 kinnipeetavale ning see asuks 100 meetri kaugusel terminalist ja naftatorust. On selge, et see muudab piirkonna riskiprofiili ning viib lõpuks tõsiste piiranguteni meie naftasaaduste käitlemisel, nõudes märkimisväärseid investeeringuid turvalisuse parandamiseks.“

„Oleme viinud asja küll kohtusse, kuid loodame endiselt, et konstruktiivne dialoog toob win-win lahenduse kõigile osapooltele. Tegeleme küsimusega niikaua kui vaja, et leida kõigi osapooltega tervele mõistusele vastav kokkuleppe.“„Meid teeb ettevaatlikuks, et Justiitsministeerium on eiranud projekti majanduslikku mõju meie tegevusele. Julgustav on, et küsimust arutatakse valitsuskabineti tasemel laiemalt, mitte ainult Justiitsministeeriumi seisukohast, vaid ka Eesti ettevõtluskeskkonna ja välisinvesteeringute huvidest lähtuvalt,“ ütles Lugtmeijer.

Vopak E.O.S. on tegutsenud terminalis ja käitanud torujuhet alates 1995. aastast ning terminal on asunud praeguseks väljakujunenud tööstuspiirkonnas 1972. aastast. Suure mahutavusega 90-sentimeetrise läbimõõduga torujuhe, mis kulgeb läbi kavandatava vangla krundi, rajati 2004. aastal ning tuleb riigi kulul ümber tõsta, juhul kui vangla ehitatakse.

Terminalist kaugemal, Vana-Narva maantee ääres asub Tallinna vangla tervishoiuosakond, kus on Justiitsministeeriumi vanglateenistuse andmetel hetkel 39 kinnipeetavat ja mille suurus ning asukoht ei ole kavandatava vanglaga võrreldavad.Vopak E.O.S. on suurim sõltumatu terminalioperaator Balti piirkonnas, mis pakub oma klientidele laialdasi teenuseid alates naftatoodete käitlemisest kuni nende transpordi ja ladustamiseni. Vopak E.O.S.-ile kuulub kolm kaasaegset naftaterminali kogumahutavusega 951 000 kuupmeetrit, mis paiknevad strateegiliselt soodsas ja hästi ligipääsetavas Muugas sadamas.

 Venemaa lähedus ja Muuga sadama infrastruktuur võimaldavad ettevõttel pakkuda vedelkütuste transporditeenust Ida-Euroopast Lääne-Euroopasse, Ameerikasse ja Kagu-Aasiasse. Terminalidel on otseühendus Eesti Raudteele ja Venemaa Raudteele kuuluvate raudteevõrkudega.

Lisaks sellele omab Vopak E.O.S 100% osalust raudteeveo- ja logistikateenuseid osutavas raudteeveo-ettevõtes E.R.S. Vopak E.O.S. on ühisettevõte, mille asutajad on Hollandi ettevõte Koninklijke Vopak ja Venemaa Global Ports.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077