Autor: Siim Sultson • 4. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Investeeringud ja eksport toovad majanduskasvu

Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) uuringu kohaselt paranes Eesti majanduskliima indeks mullu detsembris võrreldes oktoobriga 0,9 punkti võrra, teatab Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium.

Uut edu majanduses näevad analüütikud lähikuudel investeeringute ja ekspordi kasvust.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles täna EKI pressikonverentsil, et väga suureks optimismiks majanduses lähiajal põhjust pole. Samas on riigi eelmisel aastal püstitatud üks peaeesmärke – täita eurole üleminekuks vajalikud nõuded – sisuliselt täidetud.

Parts lisas, et ka selle aasta ministeeriumi esmane tööülesanne on uute töökohtade loomine ja olemasolevate säilitamine ning lähiajal on oodata positiivseid uudiseid. Tema sõnul pole aga valitsus töökohtade loomisel kõikvõimas ning algatused peaksid eelkõige tulema ettevõtjatelt. Riik saab neid aga  julgustada ja toetada.

EKI ekspertide hinnangutest nähtub, et neljandas kvartalis jätkus keeruline aeg Eesti majanduses. Valdav osa ehk 69 protsenti eksperte hindas detsembris  majandusolukorda halvaks.

Samas lisandus viimastel kuudel üha uusi märke sellest, et majandus on kohanenud kokkutõmbunud välis- ja sisenõudlusega ja viinud läbi vajalikud korrektiivid. Toimunud arengute ühisnimetajateks on Maastrichti kriteeriumidest kinnipidamine, finantsstabiilsust ohustavate riskide vähenemine ja välistasakaalu saavutamine.

EKI ekspertide ootused majandusolukorra paranemise suhtes eelseisval kuuel kuul on oluliselt tugevnenud – vastav indikaator tõusis septembri 6,2 punktilt 7,8 punktile detsembris.

Eelseisev poolaasta peaks edu tooma investeeringute alal (sealhulgas ka välismaised otseinvesteeringud) ning ekspordi edendamisel. Need asjaolud peaksid looma eeldused töötleva tööstuse väljatulekuks madalseisust.

Majandusarengu piduriteks jäävad ka eelseisval poolaastal nõudluse vähesus ja kõrge tööpuudus.

EKI prognoosib selleks aastaks Eestile kaheprotsendilist majanduskasvu ja 7,8-protsendilist kaupade ekspordi kasvu . Tarbijahinnaindeks peaks EKI hinnangul jääma tänavu mullusele tasemele. Aasta keskmine registreeritud tööpuudus on EKI prognoosi kohaselt 90 000 inimest ja keskmine kuupalk tuleb 12 000 krooni.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077