Autor: Mariliis Pinn • 26. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loik: reisijate arv taastub 2010. aastal

Tallinna Lennujaam teenis 2007. aastal keskmiselt üle 320 000 krooni puhaskasu­mit päevas, kuid nüüd on ootesaalid tühjad ja lennufirmad lahkuvad. Juhatuse esimees Rein Loik ennustas intervjuus Eesti Ekspressile, et reisijate arv taastub 2010. aastal.

Kui suur üllatus oli teile KLMi hiljutine otsus Tallinnast lahkuda?

Väga suur. Et me teadsime seda paar päeva varem kui ajakirjandus, ei muutnud üllatust oluliselt väiksemaks. On teatud hindu, mis meil ei ole hinnakirjali­sed - näiteks ground handling -, ja me kontaktee­rusime KLMiga kohe nii kõrgel tasemel kui võima­lik, et koera saba jupphaaval lõigata; andsime teada, et oleme avatud läbirääkimisteks, aga kahetsusväärselt oli otsus peakontoris juba tehtud. Lennuk oli neil alati täis, kuid tootlikkus polnud piisavalt hea.

Kas lahkumise trend (enne KLMi lahkus LOT - aut.) võib mõjutada uusi firmasid Tallinna hülgama?

Need on ikka ratsionaalsed otsused, aga me peame endale tunnistama, et oleme suhteliselt väikesed.

2007. aastal teenisite 118 miljonit kasumit. Milliseks kujunes möödunud aasta?

2008 tuli otse loomulikult väga palju kesisem. See oli meile ka suurte investeeringute aasta.

Palju on lennujaamal võlgu?

Eks see tuleb aastaaruandest täpsemalt välja, aga umbes 640 miljonit.

Mullu kevadel Ekspressile intervjuud andes ütlesite, et unistate viiest miljonist reisijast aastas. Hetkel lennuliinid aga ainult kärbivad ja lahkuvad. Oli otsus lennujaama nii jõuliselt laiendada õige?

Lennunduses ongi see dilemma, et ühelt poolt ei tohi investeeringute tegemisega hiljaks jääda - kui jääd, ei tule lennuliine enam sisse, sest sa pole kaasaegne -, aga kui teed liiga pika sammu, oled üle investeerinud. Ma usun, et 2010. aastal algab reisijate arvu uus kasv ja paremal juhul taastub 2008. aasta tase. Lennunduses toimub kõik veidike enne kui muus majanduses, kevadet näeb siin enne kui mujal.

Mullu kevadel alandasite maandumistasu 170 kroonilt tonni kohta 155 kroonile. Saaks siit veel allapoole minna?

Konkureerivas maailmas saavad lennujaamade tasud liikuda ainult alanevas suunas.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077