Autor: Rivo Sarapik • 1. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaal hakkas tänasest kehtima teemaks

Venemaa kehtestas 1. veebruarist sissesõidumaksu kõigile välisriikides registreeritud sõidukitele. Teoreetiliselt ei peaks Eesti sõidukid seda tasuma.

Maks tuleb maksta riiki sisenemisel ühe ööpäeva jooksul. Juhul, kui Venemaal viibimise aeg pikeneb, tuleb lisapäeva eest maksta vähemalt ööpäev enne makstud perioodi lõppemist. Lõplik viibimise aeg ei sõltu Venemaa riigipiiri ületamise kordadest. Transpordivahendite lubatakse Venemaalt välja vaid Rostransnadzori ametnikule maksekviitungi ettenäitamise järel.

Maksu maksmise kohta antakse (autoettevõtte esindajale) autojuhile teatis, kuhu on lisaks makse suurusele ja selle maksmise korrale märgitud ka panga rekvisiidid, kuhu autoettevõtte esindaja (autojuht) peab teekasutusmaksu maksma.

Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni peasekretär Toivo Kuldkepa sõnul ei peaks Eesti veokid Venemaal maksu maksma, kuna riigid sõlmisid 2001. aastal  rahvusvahelise autoveo kokkuleppe. Lepingu artiklis 16 seisab, et sõitjate ja kauba vedu, mida teostavad kokkuleppe alusel lepingupoole vedajad teise lepingupoole territooriumil, samuti sõidukid, mis neid vedusid teostavad, vabastatakse maksudest, mis on seotud maanteede kasutamise või hoiuga ning sõidukite valdamise või kasutamisega.

Kuldkepp selgitas, et Eestil ei saa hästi nõuda Venemaalt lepingu täitmist, sest 2004. aastal kehtestas Eesti määruse, millega keelati riiki sisenda, kui paagis on üle 200 liitri kütust. Samas lepingus on kirjas, et vastastikku võib riiki siseneda täis paagiga. „See muudeti küll kiiresti ära. Nii, et teoorias ei peaks maksma aga praktikas maksame,“ ütles ta.

Teekasutusmaksu rakendatakse kõigi üle 3,5 tonniste kandevõimega kaubaveo sõidukitele.

Teemaksumäärad

1 aasta – 60 000 rubla (21 600 krooni)1 kuu – 5000 rubla (1800 krooni)

1 nädal - 1154 rubla (415 krooni)

24 tundi - 385 rubla (138 krooni)

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077