Autor: Mariliis Pinn • 23. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muuga CT areng seisab maa puuduse taga

Juhatuse esimees Sergei Artjomov möönis, et Muuga sadamas on enamvähem kõik seal, kus neil on õigus ehitada, valmis, jäänud on vaid paar hektarit, kuhu on plaanis rajada uued väravad.

Muuga sadamas tegutsev Muuga CT konteineriterminal avas eile multifunktsionaalse kompleksi, kus on külmutuskonteinerite monitooringplats, RMG konteinerkraana ja laiendatud raudteepark, mis võib üheaegselt töötlemisse võtta 60 tingvagunit. Uute kompleksi investeeriti 90 mln krooni.

„Vaja on uut maad. Loodan, et järgmiseks aastaks on vajalikud otsused tehtud,“ viitas ta Tallinna Sadama Muuga konteineriterminali laiendamisele seoses Hiina koostööga.

Arendusdirektor Aleksandr Artjomov ei saanud veel täpsustada millised on järgmise aasta investeerimisplaan. „2004. aastal tegime plaanid ja näitasime neile ala, mida tahame. Selle maa omandamise protsess on lõpule jõudmas,“ selgitas ta. „Plaanis on sinna uued väravad ehitada. Sisse sõites nägite te tõkkepuud, mis on väga vana lahendus ja see on ka meie sadama pudelikael. Meil on 2 hektarit maad, millele tahame 2 hektarit juurde, et sinna territooriumi sissepääs rajada. Uued väravad on videoseadmetega, nii et kui konteinerveok saabub, pildistatakse seda igast küljest ja info töödetakse automaatselt. Selleks ei pea isegi peatuma vaid 30km/h liikuma. Kõik muutub kiiremaks,“ ütles ta. Investeeringu suuruseks pakkus arendusdirektor 75 mln krooni.

Veel plaanib Muuga CT investeerida lisaseadmetesse nagu RTG kraanad ja vedukid. „Kui rongiliiklus kasvab, vajame teist sarnast kraanat, kuid siis peab kaubamaht olema vähemalt 750 000 - 800 000 TEUd aastas,“ ütles Sergei Artjomov.

Muuga CT reinvesteerib 98% oma kasumist, ülejäänud investeeringuteks vajalik saadakse SEBst ja Swedbankist. „65% on laenud, kuid saame väga hästi hakkama. Krediidiinfos oli meil 2007 AA reiting, 2008 loodame AAA reitingut,“ lisas Aleksandr Artjomov.

 „Kõik teavad, et aegajalt majandus kasvab vähem ja kriis on väga paha, kuid meie seadmed ja rajatised ei ole vaid 2009. aastaks või järgmiseks kvartaliks. Kõik meie projektid on pikaajalised ehk 25-30 aastat,“ ei kartnud Sergei Artjomov majanduslangust.

„Majanduslangus ei ole meid veel mõjutanud. Meil andis tunda  2007. aprill, kui Vene eksport kinni pandi, sel aastal tuli 9000 TEUd vähem, need läksid Riiga,“ ütles Aleksandr Artjomov. „Finantskriis on meid vähe mõjutanud. Konteinereid tuleb pisut vähem. Kuid jaanuaris veebruaris võib see rohkem tunda anda. Meid päästab see, kuna mahud ei ole väga suured,“ lisas ta. 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077