30. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa kütusemässud mõjutavad ka Eesti firmasid

Täna Prantsusmaal algav autovedajate streik mõjutab ka Eesti vedajaid ja nende kliente.

Eelinfo lubab täna Prantsusmaale järjekordset autovedajate protestiaktsiooni kõrgete kütusehindade vastu. Prantsuse Riiklik Maanteetranspordi Föderatsioon on teatanud, et kutsub täna üles uutele meeleavaldustele. Võrreldes 16. juunil toimunud protestiga lubatakse peamistel marsruutidel veelgi intensiivseimad aktsioone.

Transpordifirma AS Transpoint International juhataja Meelis Mäe mäletab, kuidas eelmise Prantsusmaal toimunud protestiaktsiooni ajal nende partneri koorem sinna kinni jäi. Tulemuseks oli, et kogu tarne viibis nädala võrra.

Streigiaktsiooni liikluses veninud koorem hilines ümberlaadimisele ja nii tuli järgmist autot oodata ligikaudu nädal. Transpoint Internationali enda autod pole Prantsusmaal väga tihedad külalised, mistõttu ei ole sealkandis toimuv väga palju mõju avaldanud. "Eks me hoiame hinge kinni," ütles Mäe ootuse kohta, kus algab järjekordne streik Euroopas.

ASi Arco Transport Hispaania ja Prantsusmaa vedude juht Andrus Kuusk tunnistas, et 5. juunil Hispaanias alanud protestiaktsioonide ajal olid piiripunktid blokeeritud ja liiklus tõesti seisis.

Tarned hilinesid. Samas suhtusid kliendid sellesse mõistvalt. Kõige rohkem kannatasid autovedajad ise, kes pidid autojuhtidele kompenseerima seisupäevad ja remontima lõhutud tehnikat.

Kuusk kinnitas, et planeeritavate streikide tõttu Prantsusmaal ja Itaalias nad autosid siiski Eestisse seisma ei jäta. "Transpordis makstakse ikkagi vedamise, mitte seismise eest," sõnas Kuusk lootusega, et väliskaubandusega tegelevad inimesi jälgivad toimuvat meedia vahendusel ja saavad aru, kui tarned protestiaktsioonide tõttu hilinevad.

"Neile seal Prantsusmaal meeldib üldse streikida - küll streigivad bussijuhid, küll autojuhid," ütles Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni peasekretär Toivo Kuldkepp. "Meie seisukoht selliste lolluste suhtes on absoluutselt eitav," kinnitas Kuldkepp selge sõnaga.

Kuid ässitajaid leidub tema sõnul igas riigis, sealhulgas Eestis. Ka siin on tema poole pöördunud vedajaid, kes on nõudnud, et midagi tuleks ette võtta.

Selgitused, mida see endaga kaasa tooks, on aidanud selliseid nõudmisi siiski vaka all hoida.

"Inimesed jääksid tööle hiljaks, kogu Eesti majanduse funktsioneerimine oleks takistatud. Ei taha kohe mõeldagi, mis see endaga kaasa võib tuua," kirjeldas Toivo Kuldkepp.

Kindlasti üritavad võimuorganid liikluse takistajaid karistada, millega omakorda kaasneb pahameel. Toivo Kuldkepi sõnul ei ole praegust riigieelarve situatsiooni arvestades ka mõtet ärgitada selliseid lootusetuid asju nagu kütuseaktsiisi langetamine.

Ka Rahvusvaheline Maanteetranspordi Assotsiatsioon IRU on kauba vaba ringluse takistamise hukka mõistnud.

Samas on assotsiatsioon riikide valitsusi üles kutsunud langetama kütusele rakendatavaid makse. Paraku ei ole ükski riik seda seni veel valmis tegema ja vedajate protestiaktsioonid Euroopas jätkuvad.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077