12. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taani miljardär püüab SASile tuule tiibadesse saada

Skandinaavia lennukompanii SAS pakub nõukogu esimehe kohale Taani üht rikkaimat meest, Fritz H. Schuri, kes istub Taani mitme suure riigifirma nõukogus ning kelle isiklike kontaktide võrk küünib kuningakojani välja.

SASi aktsionäride koosolek peaks 2001. aastast firma nõukogus istunud Schuri nõukogu esimeheks kinnitama 9. aprillil. Sama positsiooni hoiab mees ka Taani riiklikus postifirmas Post Danmark ning energiakontsernis Dong Energy. SAS, kus 50% kuulub Taani, Norra ja Rootsi valitsusele, on Schuri hinnangul aga klass omaette.

„SAS on väga keeruline ettevõte, mis tegutseb ühes maailma kõige keerulisemas tööstusharus,” tsiteerib Schuri täna Rootsi majandusleht Dagens Industri.

Läinud nädalal avalikustatud SASi 2007. aasta puhaskasum, 1,08 miljardit Eesti krooni, Schuri ei rahulda. „Sellest ei piisa, kui me tahame osta uusi lennukeid ning muid investeeringuid teha,” ütles ta. „Firma peab muutuma nii efektiivseks kui võimalik.”

Leht kirjutab, et Schuril on plaanis käivitada senisest karmimad ja kiiremad kokkuhoiumeetmed. „Kulud peavad olema sellised, mis kindlustaks kasumi ning firma ellujäämise,” ütles Schur.

Schur tahab otsustavalt muuta SASi streigitavasidehk konfrontatsiooni ametiühingute ja firma juhtkonna vahel, mis mullu firmale väga kulukaks läks. „Kui midagi ette ei võeta, ei ela SAS seda üle ning peab tegevuse lõpetama või ostab mõni teine firma selle üles,” ütles Schur.

SASi tegevjuht Mats Jansson on Schuri sõnul siiski mees õigel kohal, keda nõukogu toetab 100%.

Schur on viiendat põlve perefirma Fritz-Schur Gruppen omanik. Ühtlasi on ta Taani üks suuremaid eraisikust kinnisvaraomanikke. Täpseid andmeid tema vara suuruse kohta ei ole, kuid see jääb mitme miljardi klassi, kirjutab leht.

Üks Friz H. Schuri varandusi on ka tema isiklike tuttavate ringkond, kuhu kuulub nii kuningakoda, peaminister kui ärielu absoluutne koorekiht – sealhulgas Taani rikkaim mees Maersk McKinney Möller.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077