21. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vene toll pikendas Eesti firmade musta nimekirja

Venemaa toll lisas oma nn musta nimekirja veel mitme Eesti transpordifirma nimed.

Kui sügise alguses loodud nimekirjas oli 29 firmat, siis nüüd on neid 41, kirjutab venekeelne majandusleht Delovõje Vedomosti.

Möödunud nädalal Venemaa toll koostas uue nimekirja Eesti transpordifirmadest, mis nõuavad tähelepanelikumat kontrollimist. Jääb saladuseks, mille alusel firmad nimekirja kantakse.

Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni (ERAA) peadirektorit Toivo Kuldkeppi Venemaa tolli valik üllatas. Tema sõnul ei ole alust kahtlustada neid firmasid küll salakaubaveos. Kui olidki mingid rikkumised siis, näiteks, ülekaal mõnesaja kilo võrra või hilinemine tolliläbivaatusele. Samas aga kahtlase äriga tegelevad firmad nimekirja ei sattunud.Kuldkepp arvab, et nimekiri koostati eesmärgiga luua salakaubavastase tegevuse näilisus, jättes rahule neid, kes toovad raha sisse. Tema sõnul on mõttetu protesteerida. Väikseid eksimusi oli ning formaalselt on Venemaa tollil õigus. Nüüd ERAA esindajad kavatsevad kohtuda Venemaa tollitöötajatega ja arutada tekkinud olukorra läbi.

Nimekirja sattunud transpordifirmad on ärevuses. Allante Transport AS juhatuse esimehe Ants Lampe sõnul sai tema firma nimekirja pärast seda, kui üks kord oli ülekaal ning teine kord leiti palettidelt paar deklareerimata värvipurki. Nemad enam Venemale kaupa ei vea. „Ei ole mõtet viia kaupa, teades ette, et firma pannakse nädalaks ajaks konvoi ootele,” seletas Lampe.

Veel ühe nimekirja sattunud firma Mep Trans AS tegevdirektor Mati Tamme samuti ütleb, et nemad sattusid nimekirja tühise asja pärast: CMR-s oli auto number käsitsi kirjutatud.

Niles AS juhatuse esimees Nikolai Kopõrin oli šokeeritud, kui sai teada, et ta firma sattus nimekirja. „Meil ei olnud ühtegi haldusrikkumist. Jah, üks kord peeti masin kinni, kuid kõik selgus, nad vabandasid ja lasid auto läbi.” Tema sõnul firma ei kavatse alla anda ning jätkab tööd Venemaa suunal.Transpordi küsimustega tegeleva majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsleri Natan Tõnissoni sõnul teda üllatas „musta nimekirja” tekkimine.Ametlikku teadet ministeerium sellest saanud ei ole ja ei saa isegi midagi ette võtta, lisab Tõnisson, kuid mitteametlikult on ta sellest kuulnud ning rahvusvaheline transpordifirmade assotsiatsioon püüdis asjatult oma kanalite kaudu selgitada välja, mille alusel seda nimekirja koostatakse.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077