26. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Edelaraudtee tõstab piletihinda

Edelaraudtee tõstab alates 1. augustist rongipileti hinda, keskmiselt hakkab reisija sõidukilomeeter maksma senise 50 sendi asemel 60 senti, populaarsematel marsruutidel jääb hinnatõus vahemikku 10-20 protsenti.

Kõik seni kehtinud sõidusoodustused jäävad alles, teatas rongifirma. Hinnatõus on kooskõlastatud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga.

Näiteks Tallinna-Tartu kiirrongi I klassi pilet hakkab senise 125 krooni asemel maksma 140 krooni, sõit II klassi vagunis maksab alates 1. augustist 115 krooni senise 90 krooni asemel. Kõige odavam pilet hakkab maksma Edelaraudtee rongides 10 krooni, Tallinna lähiümbruses – Tallinnast Arukülani või Kiisani 15 krooni.

Edelaraudtee reisijateveo juhi Annemari Oherdi sõnul pole Edelaraudtee hindu tõstnud 2005. oktoobrist alates. "Oleme kütusehinna, palkade ja teiste kulude kiirele kasvutempole suutnud siiani vastu seista. Meid on hoidnud vee peal kiiresti kasvanud reisijate arv, mis on võimaldanud meil pidevalt tõusnud kulusid katta. Tänastes oludes on ka see reserv kasutatud ja piletihinna tõus kahjuks möödapääsmatu," rääkis Oherd.

Edelaraudtee reisijate arv on kasvanud viimased viis aastat järjest. Kui 2002. aastal sõitis Edelaraudtee rongidega 1,5 miljonit reisijat, siis 2006. aastal juba 1,9 miljonit reisijat. Sel aastal prognoosib Edelaraudtee teenindada 2 miljonit reisijat.

Oherdi kinnitusel oleks kujunenud turusituatsioonis muudest transpordiviisidest põhjendamatult madalama hinnaga teenuse pakkumine ebamõistlik ja pärsiks kogu ühistranspordivaldkonna arengut. „Püüame oma muudatuste juures säilitada senist põhimõtet, kus rongipileti hind ei ületa bussipileti hinda samal marsruudil. Usume, et maanteedeja linnatänavate liikluskoormuse pidev tõus ning samal ajal pidevalt paranevad sõidukiirused raudteel teevad rongiga reisimise muu transpordiga võrreldes konkurentsivõimelisemaks,“ ütles Oherd.

Samas on tema sõnul kaubavedude mahtude vähenemine toonud reisijateveo-operaatoritele kaasa infrastruktuurikulude kasvu riski, mistõttu on keeruline lubada, et 1. augustil kehtima hakkav uus hinnakiri püsib sama kaua kui eelmine.

Uus hinnakiri hakkab Edelaraudtee rongides kehtima alates 1. augustist ning eelinfo on kättesaadav Edelaraudtee kodulehel ning infotelefonil 1447. Kõik sõidupiletid, mis on ostetud enne 1. augustit ja mille kehtivus ulatub 1. augustini või üle selle, on kehtivad juurdemaksuta kuni neile märgitud kehtivusaja lõpuni.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077