19. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jõhvi lennuväljale oodatakse varsti väikelennukeid turistide ja ärimeestega

Harrastuslendur Priidu Priksi ammuse idee toetamist väärivaks tunnistanud Jõhvi vallajuhid võtavad lähiajal volikogus otsustamisele sihtasutuse Jõhvi Lennuväli asutamise, et ärimehed ja turistid saaksid kiiremini kohale ning kohalikud lennundushuvilised arenguruumi, kirjutas Põhjarannik.

Mullu suvel sai lennuväli üle pikkade aastate esimest korda niidetud; Priidu Priksi eestvedamisel on lennurada täidetud-silutud ja rada tähistavad lipud maha pandud.

"Niipea kui ma Tallinnas lendama hakkasin, tuli mõte, et võiksin vahel ka siin kandis rattad maha saada – lennuväli on ju olemas," mäletab 2004. aastal 67 aasta vanuses harrastuslenduri paberid kätte saanud Priidu Priks idee sündi.

Senimaani käib ta – kui ilm lendamist võimaldab – Tallinnas. Ehkki sealt on pakutud, et võiks näiteks reede õhtul lennukiga Jõhvi tulla, nädalavahetusel seal kandis lennata ja pühapäeva õhtul lennuki tagasi viia. Siiani pole Jõhvis kohta, kus maanduda.

Tegelikult juba peaaegu on. Mullu võttis Priks kätte ning vedas teiste samasuguste lennundusentusiastide abi ja Jõhvi vallavalitsuse toega lennuväljale sedapalju mulda, et poolteistkümmend aastat kasutamata seisnud ja kohati lohku vajunud maandumisrada jälle tasaseks sai. Vallavalitsuse eestvõtmisel sai plats niidetud, Priidu Priksi eestvedamise ja kätetöö tulemusena stardi- ja maandumisrada lipukestega tähistatud ning tuulekottki on juba tellitud.

"30 meetrit lai, 600 meetrit pikk," ütleb ta. "150 meetrit on võimalik veel pikemaks teha, aga tegelikult on 600 küll ja küll."

Kevadel pärast maa sulamist on Priksil plaanis rada suure teerulliga korralikult kinni tallata.

Võimalus ärimeestele, turistidele ja harrastuslenduritele

Möödunud aasta alguses esitas Priks maakonna arengukava koostajatele ettepanekud, mis kõik seotud lennuvälja uuesti kasutussevõtmisega. Väikelennukite remonditöökoja rajamine näiteks. Harrastuslendurite õppimisvõimalused kohapeal. Turistid, kes tuleksid näiteks Toilasse või Peipsi äärde puhkama, kui ei peaks autoga tulla loksuma. Võimalus väikelennukitega õhku tõusta, et võimalikel metsapõlengutel silm peal hoida – ja ka neid kustutada. Praegu saab seda teha ainult kopteritega.

Jõhvi vallavanem Tauno Võhmar käis mullu lennuametis uurimas, kas lennuvälja elluäratamise mõttel võiks jumet olla.

"Seal arvati, et see on igati reaalne," ütleb ta.

"Lennuväli annaks teiste riikide ärimeestele võimaluse kiiresti liikuda," näeb Jõhvi vallavolikogu liige Kalev Naur lennuvälja üht olulist võimalust. "Delta- ja paraplanerismi saaks arendada, langevarjusporti samuti."

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077