Autor: Harro Puusild • 27. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Harju KEK laiendab Keilas tööstusparki

Tuleva aasta alguseks kerkib Keila tööstusparki uus tootmoshoone.
Foto: Harju KEK
Eelkõige tööstuskinnisvara arendajana tuntud Harju KEK rajab Keila Tööstusparki 2,5 miljoni euroga uue tootmishoone ja loodab lähitulevikus välja arendada oma Keila külje all tühjana seisva 21hektarilise maa-ala.

Tööstuskinnisvara arendamisega tegelev Harju KEK arendab praegu aktiivselt kahte tööstusparki – Keila Tööstusparki ja Valdmäe Tööstusparki Laagris. Lisaks nendele on ettevõttel arendamist ootamas ka 21 hektari suurune maa-ala Keila linna külje ehk kolmas projekt. Ettevõtte tegevjuht Janek Lehtmets ütleb, et kolmanda suurprojekti käivitamine ei sõltu ainuüksi Harju KEKi jõupingutustest.

Nii mastaapse projekti käivitamine sõltub väga paljudest teguritest, sh nii laiemalt Eesti majanduse üldisest arengust kui ka kitsamalt piirkonna taristu arenguplaanidest, kus otsustav roll on Keila linna ja riigi koostööl. Harju KEKi koostöö Keila linnaga on igati hea ja konstruktiivne. Töötame omalt poolt selle nimel, et saaksime peagi ka 21hektarilises tööstuspargis arendustegevusega algust teha.

 

Harju KEKi tegevjuht Janek Lehtmets esineb 24. mail 2018 toimuval konverentsil "Laoseis 2018", kus kõneleb teemal "Millisena näeb tööstus- ja logistikaparkide hetkeseisu arendaja?".

Lisaks räägime: 

Laopindade turutrendid

Millistele säästunõuetele peaks tänapäeva laohoone vastama?

Millised reeglid kehtivad Eesti tõstukijuhtidele?

Kuidas jagada varalist vastutust laotöödel?

Kuidas edukalt leida laotöötajaid?

Mida peab laoomanik tegema selleks, et oma inimesi hoida?

Kuidas ennetada tööõnnetusi ladudes?

Täpsema programmiga tutvu SIIN ja registreerida saate SIIN

Konverents toimub Valdmäe Tööstuspargis.

Konverentsi korraldab Äripäeva teemaveeb Logistikauudised.ee.

Kui vaadata Harju KEKi majandusnäitajad, siis julgen väita, et meil läheb paremini kui kunagi varem. Majad kerkivad, autod sõidavad, käive on stabiilne ja kasum kasvab – nii et muretsemiseks just kui ei ole põhjust,” on Lehtmets rahul. “Samas on ettevõte praegu sellises faasis, kus hoogsaks arendamiseks peaksime eelkõige ise sisemiselt arenema. Käivitatud on mitmed reformid, mille eesmärk on muuta ettevõtet efektiivsemaks.

Harju KEKi käive jääb üldiselt 11–12 miljoni euro juurde. “Suuremad käibe kõikumised on tingutud eelkõige lühikeste projektide realiseerumisest. Perioodil 2016–2017 tegelesime Nõmmeliiva korterelamute arendusprojektiga, mis suurendas sel perioodil ettevõtte müügitulu 20% võrra,” selgitab Lehtmets, lisades, et 2017. aastal kujunes Harju KEKi müügituluks 10,8 miljonit eurot ja kasumiks 12,6 miljonit eurot.

Keilasse kerkib uus tootmishoone

Mis puudutab aga majade kerkimist, siis aprilli lõpus algab Keila Tööstuspargis uue tootmishoone ehitus. “Keila Tööstuspark oli, on ja jääb meie nn ankurtööstuspargiks. Meil on siin 48 hektarit maad ja kokku üle 100 erineva kliendi. Septembris 2017 valmisid tööstuspargi territooriumil kaks uut hoonet ja käesoleva aasta mai alguses alustame juba uue hoone ehitustegevust,” avaldab Lehtmets.

Tuleva aasta alguseks valmib Keila Tööstusparki moodulmajade tootja Norbygg Modul OÜ tarbeks 3500ruutmeetrine tootmishoone, mille investeeringute maht on kokku 2,5 miljonit eurot. “Kui hästi läheb, on tegemist hoone esimese etapiga. Kahe-kolme aasta perspektiivis võib see kaasa tuua teise etapi, mis on veidi esimesest väiksem,” selgitab Lehtmets.

Kolmas ootab arendamist

Ettevõttel on Keilas lisaks veel 21 hektarit maad ehk Tööstuse Äripark, millel praegu palju kasutust ei ole. “Tööstuspark asub Keilas, teisel pool raudteed. Antud tööstusalaga me kuni eelmise aastani liiga aktiivselt ei tegelenud. Peamine põhjus on mugava ligipääsu puudumine,” märgib ta.

Siiski pole asi enam sugugi lootusetu ning Keila linna initsiatiivil ja koostöös EASiga renoveeriti 2017. aastal 1,6 kilomeetri ulatuses ringtee tänav. “See parandas sealset infrastruktuuri ja juurdepääsu oluliselt,” on Lehtmets rahul.

Järgmise sammuna plaanitakse teelõik ühendada riigi tänavavõrguga. Tööstuse Äripargi arendus sõltubki paljudest poliitilistest otsustest ja Lehtmetsa sõnul on juba see, mis eelmisel aastal Keila linna eestvedamisel tehti, väga suur samm edasi. “Ehk oleme sõltuvuses infrastruktuuri projektide ehitusest ja sellest oleneb, kui kiiresti saame selle tööstuspargi arendusega edasi minna,” sõnab ta. 

Teemal, mis saab Tööstuse Äripargist näiteks kümne aasta perspektiivis, pole Lehtmetsa sõnul mõtet praegu spekuleerida. “Tegutseme veendunult, et antud piirkond avab tulevikus uued võimalused nii tööstus- kui ka logistikaettevõtetele. Sellel alal on suur potentsiaal.”

Keila linn on Harju KEKi ambitsioonidest teadlik ning kaks osapoolt on selgelt ühel meelel, et investeeringuid on piirkonda vaja. Tööstuse Äriparki mahuks Lehtmetsa sõnul vabalt ära mõni suur rahvusvaheline tootja.

Loe pikemalt Tööstusuudised.ee lehelt

Janek Lehmets esineb samateemalise ettekandega ka Laoseis 2018 konverentsil.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077