• 07.02.18, 12:39
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Mootorikütused kallinesid kuuga 4,1%

Detsembriga võrreldes kasvasid jaanuaris hinnad peamiselt energia, sealhulgas mootorikütuste ja elektri kallinemise tõttu, kirjutas Eesti Panga ökonomist Sulev Pert.
Kütuse hinna kasv mõjutab ka teiste toodete hindu.
  • Kütuse hinna kasv mõjutab ka teiste toodete hindu. Foto: Andras Kralla
Eesti Pank tõi välja, et mootorikütused kallinesid kuuga 4,1%, sest lisaks nafta hinna tõusule jõustusid ka kõrgemad bensiiniaktsiisi määrad. Aktsiisitõusude mõju kõrvale jättes ulatus inflatsioon jaanuaris 2,6%ni.Keskpanga ökonomist tõdes, et toornafta hind on maailmaturul pidevalt tõusnud alates eelmise aasta keskpaigast. USA dollarites arvestades oli nafta hind jaanuaris 26% kõrgem kui eelmise aasta jaanuaris. Samal ajal on euro kurss USA dollari suhtes tõusnud 15%, mis on tasakaalustanud ligikaudu poole nafta hinnatõusust.Euro kursi tugevnemine muudab Perdi sõnul mõnevõrra soodsamaks ka muude toorainete ja kaupade impordi. USA dollarites imporditakse näiteks 80% kütustest, 19% masinatest ja seadmetest ning 17% riietest. 
Konjunktuuriinstituudi tarbijabaromeetri järgi on nii tarbijate tajutav inflatsioon kui ka hinnaootused viimastel kuudel endiselt kiiresti tõusnud. Ettevõtete hulgas on järsult tõusnud teenuste sektori ettevõtete hinnakasvu ootused, märgib PertEesti Panga inflatsiooniprognoos 2018. aastaks on 3,2%. Euroala inflatsioon aeglustus jaanuaris 1,3%ni ning Euroopa Keskpanga prognoosi kohaselt tõusevad tarbijahinnad euroalal tänavu 1,4%.
  
 
Autor: Äripaev

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 10.10.24, 16:11
Lahendus ettevõtte juhile võlgade haldamiseks – Infopanga võlaregister
Juhid puutuvad sageli kokku keeruliste võlgnike ja hilinenud maksetega, mis võivad mõjutada rahavoogu ja tekitada stressi. Võlgnikega tegelemine on aeganõudev ja koormav, eriti kui kaasnevad meeldetuletused, vaidlustused ja võlgnike passiivsus. Infopanga võlaregister aitab aga juhtidel hallata võlgnevusi kiiremini ja lihtsamalt, säästes nii aega kui ka närve.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Logistikauudised esilehele