Autor: Logistikauudised.ee • 10. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RB Rail: soomlased tunnevad Rail Baltica vastu suurt huvi

Esiplaanil: RB Rail AS juhatuse esinaine Baiba Rubesa
Foto: Andres Haabu
Selle nädala kolmapäeval, 8. novembril Soomes toimunud Rail Baltica kohtumistel näitasid Soome esindajad üles suurt huvi loodava infrastruktuuri projekti vastu, teatas RB Rail. Soome transpordi- ja kommunikatsiooniminister Anne Berner kinnitas, et Rail Baltica loob Soomele olulise transpordikanali. Kohtumistel arutleti ka seonduvaid projekte, nagu Arctic Rail ja Finest link.

Kohtumistel osalesid RB Rail ASi juhatuse esimees Baiba Rubesa, Eesti ja Soome regioonijuht Aivar Jaeski ning Soome transpordi- ja kommunikatsiooniminister Anne Berner, Helsingi Uusimaa priikonna linnapea Ossi Savolainen ja Soome ettevõtete esindajad. 

Baiba Rubesa rõhutas kohtumisel minister Berneriga Soome strateegilist rolli projekti elluviimisel ja arendamisel. 

Ühiselt arutleti Soome ettevõtete huvide ja võimaluste üle, mida Rail Baltica põhjanaabritele loob. Rubesa sõnul on vaja juba täna mõista Soome ettevõtjate ootuseid Rail Balticale, et luua head alused tulevaseks koostööks. 

Rubesa palus ministrilt ühtlasi toetada ettevõtmist Euroopa Liidu mitmeaastaste fintantsraamistiku läbirääkimistel, mis puudutab perioodi pärast 2020. aastat.

Samal päeval kohtusid Rubesa ja Jaeski ka Helsingi Uusimaa piirkonna linnapeaga Ossi Savolaineniga, et arutada tulevast koostööd Rail Baltica ja Finest projekti vahel. "Me armastame Rail Balticat! Tegu on Soome jaoks olulise projektiga, mis loob ka meile parema ühenduse Euroopaga,” sõnas Ossi Savolainen.

Soome äriringkondadega kohtudes tutvustas Rubesa, milliseid võimalusi uus majanduskoridor regioonile loob. Samuti anti ülevaade projekti arengutest ja eelistest võrreldes kaubavedudega merel ja maanteel. 

"Rail Baltica eelisteks on keskkonnasõbralikkus, parem liiklusohutus, väiksem mürasaaste ja madalam süsiniku jalajälg. Samuti loob raudtee majanduslikud eelised, vedude ühidlamise ning raudteeliikluse usaldusväärsuse ning täpsuse kaudu,” lisas Rubesa.

Kohtumisest osa võtnud Soome ärikogukonnad rõhutasid ka omalt poolt, et Rail Baltica loob uusi võimalusi kogu piirkonnale.

Soome äriringkondade esindajatena osalesid kohtumisel Kyösti Orra (YTL), Pekka Meronen (Helsingi sadam), Kari Ruohonen (FINEST), Hakan Fagerström (Tallink Silja OY), Matti Kiiskinen (Soome SKOL ja tehnoloogia tööstus) ja mitmed teised.

RB Raili esindajad julgustasid Soome ettevõtteid osalema Rail Baltica hangetel ning võtma osa 2018. aasta aprillis toimuvast Rail Baltica Globaalses Foorumi hankijate päevast.

RB Rail AS on Eesti, Läti ja Leedu koostöös loodud ühisettevõte, mis on loodud esimese laiarööpalise raudtee rajamiseks läbi Baltikumi. RB Rail on Rail Baltica projekti keskne koordinaator, kelle põhitegevus on raudtee projekteerimine, ehitamine ja turustamine. 

Projekt hõlmab kiirraudteeinfrastruktuuri ehitamist Tallinnast kuni Leedu-Poola piirini.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077