Autor: Logistikauudised.ee • 20. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: tallinlased on ühistranspordiga rahul

Autor: Heija-Liis Ristikvi
Linlaste rahulolu Tallinna Linnatranspordi AS-iga on jätkuvalt kõrge, kinnitab Turu-uuringute AS-i korraldatud ühistranspordi kasutajate rahulolu uuring, mis annab TLT sõiduteenustele viiest võimalikust 4,12 palli.

Tallinna Linnatranspordi ASi juhatuse esimehe Enno Tamme sõnul on sõitjate rahulolu alates 2010. aastast pidevalt kasvanud. „2015. aastal saime linlastelt hindeks 4,13 ja kuna algas trammiteede remont, kartsime tõsiselt, et sellest johtuvad ebamugavused sõitjate rahulolu kahandavad. Ometi ei läinud negatiivse prognoosi kohaselt, vaid elanike poolehoid Tallinna tasuta ühistranspordile säilis,“ rõõmustas Tamm.

Äsjavalminud uuring kinnitab tasuta ühistranspordi populaarsuse üldist kasvu.

Hinnatakse uusi tramme, busse ja hübriide, väiksem on rahulolu trollidega. Enamus vastanutest kiidab veeremi seisukorda ja puhtust, aga ka juhtide sõidumaneeri ning transpordikorraldust puudutava info kättesaadavust. 51% vastanutest toob eraldi esile sõidukite mugavamaks muutumise, 49% paranenud puhtuse ja 45% info parema kättesaadavuse. Ühistranspordi kasutajatest on enamus rahul liinide logistika ning intervallidega, samas sooviks 17% vastanuist graafiku tihendamist oma koduliinil.

Turu-uuringute AS on ühistranspordi kasutajate hoiakuid uurinud 1999. aastast. Viimased viis aastat on rahulolu Tallinna ühistranspordiga pidevalt tõusnud. Kui 2010. aastal hinnati ühistransporti 3,6 palliga ja 2014. aastal 3,93 palliga, siis kahes viimases uuringus on see tõusnud vastavalt 2015. aastal 4,13-ni ning käesoleval aastal 4,12-ni.

Tallinna ühistranspordiga on rahul või väga rahul 80% küsitluses osalenuist, rahulolematuid on vaid 5%. Tasuta ühistransporti pooldab 88% linlastest, kindlalt vastu on 2%. Kõige olulisemaks peetakse ühistranspordi juures graafikust kinnipidamist (74%) ning sõiduki puhtust (65%). Sõidukiliikide osas oli suurim tõusja tramm, millega rahulolu hinnati 4,44 palliga, eelmise aasta 4,32 asemel. Bussid said hinde 4,27.

Küsitletute tuumiku moodustasid tööealised tallinlased, kelle hulgas on 56% naisi ja 44% mehi. Vastavalt elanikkonna proportsioonile olid esindatud kõik linnaosad. Ühistransporti kasutas 2017. aastal eelistatud liikumisviisina 80% linlastest. 49% vastanuist kasutavad ühistransporti selle piletivabaks muutmisest alates märksa sagedamini.

Sõitjate rahulolu-uuring annab TLT-le ülevaate linlaste ootustest, aidates nii kavandada tulevikuplaane ühistranspordi veelgi atraktiivsemaks ning kasutajakesksemaks muutmisel.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077