Autor: Heija-Liis Ristikivi • 30. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täna allkirjastatakse paberivaba logistika koostöölepe

Täna pärastlõunal allkirjastatakse paberivaba logistika koostöölepe
Foto: Veiko Tõkman
Esmaspäeval, 30. jaanuaril kirjutavad logistika, ekspedeerimise ja transiidi suurettevõtted, erialaühendused, ülikoolid ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium alla ühisele koostööleppele, et lähiaastatel viia logistika- ja transpordisektor üle paberivabale info- ja dokumendivahetusele.

Tarneahelate digitaliseerimise ehk nn SingleWindow koostöölepe kinnitab osapoolte sihti rakendada kõikide logistika- ja tarneahela osapoolte vahel terviklik ja võimalikult suures ulatuses automatiseeritud andmevahetus. Tulevikuvisiooniks on koordineeritud ja turvaline paberivaba infohaldus kogu tarneahela ulatuses nii siseriiklikul kui ka rahvusvahelisel tasandil.

Paberivaba info- ja dokumendivahetus toob kaasa kvaliteetsemad andmed, vähendab korduvast infosisestusest tingitud vigade tegemise ohtu, suurendab kõikide osapoolte jaoks ülevaatlikkust tarneahelas toimuvast, võimaldab oluliselt suuremat tarnekindlust ja kaupade liikumise kiirust ning mis peamine, pakub ajas ja rahas mõõdetavat kokkuhoidu.

Valdo Kalm, Tallinna Sadam AS juhatuse esimees kirjutab pressiteates: “Tallinna Sadam soovib olla regiooni uuendusmeelseim ja klientidele parimat keskkonda osutav merevärav. Koos partneritega oleme algatanud uusi digi- ja nutilahendusi, et viia miinimumini reisijate ja kaubavedajate ajakulu, vähendada märgatavalt liikluskoormust ning kaotada logistikaandmete menetlemisel tarbetu bürokraatia ja mitmekordne andmete dubleerimine. Pean kõnealust ettevõtete- ja sektoritevahelist koostöölepet väärtuslikuks, kuna üksi on ükskõik kui suurel ettevõttel siiski vaid piiratud võimalused kogu sektori efektiivsemaks muutmisel, ükskõik kui nutikas oled.”

Tõnis Hintsov, PROLOG juhatuse esimees tõdes, et kõik osapooled soovivad koostööd teha ning aidata läbi digitaliseerimise Eesti kui transpordikanali konkurentsivõimet tõsta. Samuti võimaldab tarneahela  digitaliseeerimise kaasus tema sõnul e-Eestit maailmakaardil hoida.

Algatuse kuuluvad viis valdkondlikku erialaliitu: Eesti Ostu- ja Tarneahelate Juhtimise Ühing (PROLOG), Eesti Autovedajate Liit (ERAA), Eesti Logistika ja Ekspedeerimise Assotsiatsioon (ELEA), Logistika ja Transiidi Assotsiatsioon (LTA)  ning Eesti Infotehnoloogia- ja Telekommunikatsiooni Liit (ITL).

Suurettevõtetest osalevad võrgustikus nii riigi- kui eraettevõtted: Tallinna Sadam AS, EVR Cargo AS, Transiidikeskus AS, Logistika Pluss OÜ, ACE Logistics Group AS, AS Schenker. Teadus- ja arendusasutustest Tallinna Tehnikaülikool, Tallinna Ülikool, Tallinna Tehnikakõrgkool ja Ettevõtluskõrgkool Mainor.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077