Autor: Heija-Liis Ristikivi • 9. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikogu liikmed kutsutigi riigi äriühingute nõukogudest tagasi

Majandus- ja taristuminister Kadri Simson
Foto: Andres Haabu
Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi teatel kutsuvad ministrid riigi äriühingutest tagasi kõik Riigikogu liikmed. Kokku puudutab muudatus 12 inimest kümnes riigiettevõttes.

„Kahtlemata on paljudel riigikogu liikmetel häid isikuomadusi, mis võimaldaksid ka riigiettevõtete nõukogudes edukalt osaleda, aga riigiettevõtete läbipaistvaks juhtimiseks tuleb rollikonflikte vältida juba eos,“ selgitas nõukogude liikmete tagasikutsumise vajalikkust majandus- ja taristuminister Kadri Simson pressiteates.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo märkis samas teates, et õiguskantsler on andnud hinnangu, et seni kehtinud kord oli põhiseaduse vastane ja ministrid ei tohiks Riigikogu liikmeid nõukogudesse nimetada. Seadusandliku võimu esindajad peaksid jääma sõltumatuks ning mitte osalema äriühingute juhtimises, ütles Palo.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi haldusalas olevate riigiettevõtete nõukogudest kutsutakse tagasi Riigikogu liikmed:

Toomas Kivimägi – AS Eesti LiinirongidRemo Holsmer – AS Eesti LiinirongidValdo Randpere – AS Eesti LootsAivar Sõerd – AS Eesti PostMeelis Mälberg – AS Eesti PostMeelis Mälberg – AS Eesti TeedKalle Palling – AS Tallinna Lennujaam

Lisaks Riigikogu liikmetele kutsutakse nõukogu liikme kohtadelt tagasi ka:

Peep Aru – AS EVR CargoTarmo Mänd – AS Saarte LiinidVäino Linde – AS Tallinna LennujaamTõnis Kõiv – AS Teede TehnokeskusTarmo Mänd – Elering ASIndrek Kasela – Elering AS (astus välja omal soovil)Terje Lillo – Lennuliiklusteeninduse AS (volituste lõppemisel)

Kuna nõukogu otsustusvõime tagamiseks on vajalik teatud arvu liikmete olemasolu, määrati mitmele ettevõttele ajutised nõukogu liikmed.

AS Eesti Posti nõukokku määrati ajutise asendusliikmena Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi kantsler Merike Saks. EVR Cargo nõukogu asendusliikmeks sai MKM-i üldosakonna juhataja Andres Uusma, Saarte Liinides lennundus- ja merendusosakonna juhataja Taivo Linnamägi, Tallinna Lennujaamas transpordi arenduse ja investeeringute osakonna juhataja Indrek Gailan ning veondus- ja liiklustalituse juhataja Hindrek Allvee, Lennuliiklusteeninduse AS-is lennundus- ja merendusosakonna nõunik Silja Vöörmann-Milošević ning Eleringis energeetika ja ehituse asekantsler Ando Leppiman.

Uute liikmete määramiseks moodustatakse järgmise aasta alguses Rahandusministeeriumi vastutusalasse nimetamiskomitee, mis valib riigi äriühingute nõukogu liikmed. Riigiettevõtte nõukogu liikmed kinnitab minister, kelle valitsemisalas ettevõte tegutseb. Edaspidi ei nimeta ministrid Riigikogu liikmeid riigi äriühingute ja sihtasutuste nõukogudesse.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077