• 31.03.16, 16:14
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Valitsus toetas sõidujagamisteenust

Valitsus andis täna riigikogu majanduskomisjonile toetuse sõidujagamise regulatsiooni väljatöötamiseks.
Valitsus toetas sõidujagamisteenust
  • Foto: Andres Haabu
„Eesti valik on innovatsiooni toetada ja nii teeme juba eelmisest aastast koostööd Taxify, Uberi ja teiste sõidujagamisteenust pakkuvate ettevõtetega. Kahtlemata oleme sellel teel üsna alguses, kuid põhimõtteline suund on mitte keelata, vaid lubada, ning luua keskkond, mis on tarbijate kasu ja ettevõtlike inimeste huvides,“ sõnas majandusminister Kristen Michal.
Eelnõu kasutab sõidujagamise puhul terminit “kokkuleppevedu”, millele polnud seni veel nõudeid ette nähtud. Kokkuleppeveoks loetakse vaid sellist tasulist sõitjatevedu, mis on vastavas elektroonilises süsteemis (nt Taxify, Uber) registreeritud. See süsteem peab omakorda vastama teatud nõuetele, näiteks peab see säilitama andmeid sõitude kohta (tagades seejuures sõitjate andmete konfidentsiaalsuse), kuvama sõidu tellimisel juhi nime ja sõiduki registreerimismärgi, kõik teenusega kaasnevad tasud jms. 
Samuti peab sõidujagamise teenus olema selgelt taksoteenusest eristatav ning kokkuleppevedaja sõiduk ei tohi kanda takso tunnusmärke. Kui taksoteenuse puhul reguleerib ühistranspordiseadus eraldi kliendi õiguste kaitset, siis sõidujagamise puhul tuleb vaidluste lahendamisel lähtuda võlaõigusseadusest. 
Kuna sõidujagamisteenused mõjutavad traditsioonilist taksoveosektorit, teevad algatajad ettepaneku paralleelselt ühistranspordiseaduse muudatustega lihtsustada ka taksojuhtidele seatud nõudeid. Kõik ettepanekud vajavad veel riigikogu majanduskomisjoni juhtimisel lisaarutelu huvigruppide, ministeeriumide ekspertide ning maksuameti esindajatega.
Autor: Äripaev

Seotud lood

Uudised
  • 17.12.14, 09:20
Maailma suurim taksofirma jõuab Eestisse?
Üle maailma äpi baasil taksoteenust pakkuv ettevõte Uber korjab oma veebisaidil viimaseid allkirju, et Eestisse laieneda.
Uudised
  • 07.10.15, 11:48
Uber alustas Maksuametiga koostööd
Uber ning Maksu- ja tolliamet lõid ühise töögrupi, et analüüsida Uberi sularahata teenust ning MTA kontaktivaba aruandluse plaani leidmaks koostööd transpordis maksukohustuse täitmiseks.
Uudised
  • 18.05.15, 15:06
Konkurendid kahtlevad Uberi seaduslikkuses
Uber alustas Tallinnas tegevust autojuhte ja sõitjaid ühendava mobiilirakenduse pilootprojektiga uberPOP. Konkurentide sõnul on odavamaid hindu pakkuva teenuse seaduslikkus küsitav.
Uudised
  • 01.08.16, 17:08
Uberi Eesti juht: Jagamismajanduse kasv on alles ees
Kuus aastat tagasi asutatud globaalne tehnoloogiafirma Uber kasvab kiiremini kui Facebook ning see areng peatub alles siis, kui inimesed enam ringiliikumist ei vaja. Seda aga ei juhtu niipea, sest koduses virtuaalmaailmas istumisest jääb inimestele väheks, usub Uberi Eesti juht Enn Metsar.
  • ST
Sisuturundus
  • 10.10.24, 16:11
Lahendus ettevõtte juhile võlgade haldamiseks – Infopanga võlaregister
Juhid puutuvad sageli kokku keeruliste võlgnike ja hilinenud maksetega, mis võivad mõjutada rahavoogu ja tekitada stressi. Võlgnikega tegelemine on aeganõudev ja koormav, eriti kui kaasnevad meeldetuletused, vaidlustused ja võlgnike passiivsus. Infopanga võlaregister aitab aga juhtidel hallata võlgnevusi kiiremini ja lihtsamalt, säästes nii aega kui ka närve.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Logistikauudised esilehele