Autor: Indrek Kald • 11. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MKM: oodatust nõrgem nõudlus ekspordipartnerite poolt

Ekspordi pööras kolmandas kvartalis langusesse Eesti ekspordipartnerite oodatust nõrgem nõudlus, kommenteeris majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi SKP kasvu näitajat.

Järgneb majandusministeeriumi kommentaar:

Kuigi Euroopa Liidus tervikuna on majandususaldus tõusnud juba kuus kuud järjest, oli meie kahe olulisema kaubanduspartneri Rootsi ja Soome majanduses kosumist märgata alles oktoobris. See kajastus ka kolmanda kvartali ekspordistatistikas.

Statistikaameti andmetel oli eksport kolmandas kvartalis kolm miljardit eurot, mis on eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 10% vähem. Impordi maht ulatus 3,4 miljardi euroni, kahanedes aastaga 6%.

Olulisematest kaubagruppidest mõjutasid nii ekspordi kui ka impordi langust mineraalsed tooted, mille väljavedu vähenes aastaga ligi poole ja sissevedu ligikaudu veerandi võrra. Suurima osatähtsusega masinate ja seadmete eksport ja import kahanesid võrdselt ligi kümnendiku.

Ekspordi ja impordi maht langes kolmandas kvartalis ka eelmise kvartaliga võrreldes, vastavalt 6% ja 5%, mis tõstis kaubavahetuse puudujäägi 0,4 miljardi euroni. Eelmise aasta kolmandast kvartalist oli defitsiit peaaegu poole võrra suurem.

Septembris ekspordi aastane langustempo eelneva kahe kuuga võrreldes mõnevõrra aeglustus ja ulatus 8%ni. Sellele aitasid kaasa eelkõige metallid ja metalltooted ning transpordivahendid. Metallide eksport oli sel aastal esimest kuud kasvuga (+14%) ja transpordivahendite väljavedu oli pärast eelmise kuu langust 17protsendilise kasvuga.

Suurim kukkumine – poole ulatuses – oli endiselt kütuste väljaveol, mille langustrend sai alguse 2012. aasta oktoobris.

Masinate ja seadmete eksport oli neljandat kuud järjest languses, seda mõjutas septembris enim mobiilsideseadmete väljaveo kahanemine Rootsi.

Impordi langustempo aeglustus septembris 2%-le, mida toetas samuti metallide ja metalltoodete ning transpordivahendite sisseveo suurenemine. Suurim langus oli sarnaselt ekspordile kütuste impordil.

Kuises võrdluses suurenes septembris teist kuud järjest kaubavahetuse maht. Eksport kasvas augustiga võrreldes 2% ja import 4%.

Kuigi oktoobris Euroopa Liidus tervikuna ning ka meie olulisemate kaubanduspartnerite majandususaldus tõusis, Eesti tööstusettevõtete ootused eksporttellimustele veel eelnevast kuust optimistlikumad ei olnud.

Konjunktuuriinstituudi oktoobrikuu uuringus osalenud ettevõtetest 12% prognoosis tavapärasest suuremaid eksporttellimusi ja 61%-l jäid tellimused tavalisele tasemele, mis oli protsendipunkti võrra vähem kui eelneval kuul. Tellimuste kahanemist ootavate firmade osatähtsus tõusis ligikaudu 27%ni.

Seega oktoobris veel ekspordi ja impordi mahtude märgatavat paranemist oodata pole, samas tulenevalt eelmise aasta sama kuu mõnevõrra madalamast võrdlusbaasist võivad kasvud muutuda taas positiivseks.

Euroopa Liidus tervikuna tõusis majandususaldusindeks oktoobris 101,8 ja Eestis 103,4 punktini. Eesti olulisematest kaubanduspartneritest oli majandususaldus Rootsis 104,3 (kuuga +2,1 punkti); Lätis 103,2 ja Leedus 103,0 punkti. Samas ka Soomes tõusis majandususaldus oktoobris 2,6 punkti, ent jäi 93,7 punktiga veel alla pikaajalisele keskmisele.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077