Autor: Mariliis Pinn • 17. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IT lahendus tõi prügivedajale aasta veokipargi tiitli

Ragn-Sells pärjati Veokipargi Otsustajafoorumil Aasta Veokipark 2013 tiitliga. See tiitel anti ettevõttele veokipargi haldamist ja logistikat lihtsustava ning kulusid säästva infotehnoloogia lahenduse kasutuselevõtu eest, kirjutas Äripäeva Logistika kuukiri.

“See on tunnustus paar aastat kestnud väga ambitsioonikale projektile, mille eesmärgiks oli arendada välja ainulaadne autoarvutite-logistika süsteem,” selgitas Ragn-Sells AS transpordijuht Elmo Meier.

2012 aasta jooksul varustati autod arvutitega, mis oluliselt lihtsustab ja tõhustab autojuhtide tööd ja võimaldab osutada klientidele paremat teenust.

“Projekti raames geokodeerisime  klientide objektid, optimeerisime marsruudid, sellele eelnes veel erinevad infotehnoloogilised tegevused (riistvara valik, tarkvara programmeerimine) ja pikk katsetuste periood. Projektiga oli seotud suur hulk inimesi, IT transpordiüksus, logistikud, klienditeenindus,” tutvustas Meier lahendust.

Eelpool toodud tegevused lõppesid autojuhtide koolituse ja töösse rakendamisega. Igapäevaselt toimib tegevus nüüd selliselt, et autojuhid näevad kogu oma päevatööd arvutist, seniste paberlehtede asemel. “Autoarvutis on võimalik näha lisaks tööülesandele, konteinerite asukohti kaardil, leida lähim tee nendeni, lisada või kinnitada informatsioon töösoorituste osas. Lisaks on võimalik autoarvutisse laadida objektidel tehtud pilte ning kogu see info on peaaegu reaalajas kättesaadav nii klienditeenindusel kui ka iseteeninduses,” rääkis Meier.

Lisatööülesannete tekkimisel on logistikul võimalik info edastada kontorist otse autoarvuti ekraanile.  “Kõik eelpool toodu on kiirendanud töösooritust, objektid on lihtsamini leitavad, juhtide asendamine muutus lihtsamaks ning vähenes suures mahus vajadus kontoris tegeleda igapäevase andmesisestusega,” ütles ta.

Ettevõttele on selline innovatsiooniline lahendus andnud märkimisväärse kokkuhoiu tööajas, veokite kasutuses, paberi kasutuses ning klientidele tähendab see paremat teeninduskindlust. “Üks huvitav fakt autoarvutite kasutuselevõtuga, igakuiselt jääb nüüd meil tarbimata 50 pakki kontoripaberit,” tõi Meier välja.

Ragn Sellsi IT juht Taivo Nigol ütles ituudised.ee-le, et nende peamine väljakutse oli autopargi logistika efektiivistamine. “Eesmärk on see, et meie ökoloogiline jalajälg oleks võimalikult väike, et autod ei sõidaks asjatult ringi,” lisas ta.

See oli ka üks põhjuseid, miks töötati välja Androidi põhised kaardirakendused autojuhtide jaoks, mida nad saavad oma tahvelarvutitel kasutada. “Selle rakenduse puhul on väga tähtis visuaalne pool, autojuhil peab olema seda võimalikult lihtne kasutada. Autojuhtidele pole vaja mitte IT süsteemi, vaid abisüsteemi, mis nende tööd lihtsamaks teeb. Visualiseerimine on oluline ka ärianalüüsis. Ka finantsandmeid on lihtsam mõista, kui need on esitatud visaalsel kujul.  Juhtimises on oluline, et aruandlus poleks üle koormatud liigse infoga. Meie teine suur fookus peale logistika efektiivistamise ongi ärianalüüsi visualiseerimine,” selgitas Nigol.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077