7. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kapo hoiatas riigifirmat noolivate ärimeeste eest

Kui riigifirmale EVR Cargole otsiti uut juhti, siis saatis kaitsepolitsei ministritele ja presidendile salajase raporti, milles viidati võimalikele riskidele. Hoolimata kapo hoiatusest valiti Ahto Altjõe EVR Cargo juhiks.

Äripäevale teadaolevalt puudutas kapo raport raudteel kaubavedudega tegeleva EVR Cargo ümber tiirlevaid mõjukaid äriliidreid, kes üritasid riigifirma juhiks sokutada endale soodsa inimese.

Eelmise kuu algusest töötab EVR Cargo juhatuse esimehena Ahto Altjõe. "Esimesel töönädalal ei jõudnud ma ühtegi korda lõunalegi," räägib ta Balti jaama juures asuva raudtee-ettevõtte peamaja neljanda korruse kabinetis istet võttes. Eelmise töökoha, ehitusfirma Nordeconi Ukraina tütarfirma juhtimise otsad on vaja veel kokku tõmmata, kuid raudteele tuli Altjõe tagasi nagu koju. "Ehkki läksin siit juba 11 aastat tagasi ära, tunnen ettevõttes paljusid inimesi," märgib ta.

Avalikkusele suhteliselt tundmatu riigifirma juhatuse esimehe valimine on kui solvumisi ja kirgi täis seebiooper. Õiendamisi, kompra jagamisi ja kahtlustamisi on nii koalitsioonipartnerite Reformierakonna ja IRL-i, kui ka raudtee ümber tiirlevate ärigruppide vahel. Põhjus peitub selles, et erinevalt infrastruktuuri haldavast Eesti Raudteest võib just kaubavedudega tegelev EVR Cargo osutuda magusaks koostööpartneriks transpordiäriga tegelevatele suurettevõtjatele.

Konkurss oli augustis juba jõudnud lõpusirgele ja sõelale olid jäänud Altjõe ja senine juhatuse esimehe kohusetäitja Indrek Paal. Samal ajal liikusid linna peal aga jutud mõlema mehe sidemete ja luukerede kohta. Koguni majandusminister Juhan Parts kurtis kitsamas ringis, et kapo on saatnud EVR Cargoga seoses karmi raporti. Avalikult pole Parts nõus seda raportit kommenteerima.

See Partsu hinnangul karm raport oli kaitsepolitsei poolt igal nädalal valitsuse liikmetele ja presidendile saadetav riigisaladusega kaetud raporti, milles kirjeldati EVR Cargo ümber toimuvat laiemalt ja võimalikke riske seoses mitme persooniga.

Pikemalt loe tänasest Äripäevast.

Autor: Koit Brinkman

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077