Autor: Kristi Malmberg • 10. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Import tegi augustis kõigi aegade rekordi

Augustis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,12 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,23 miljardi euro eest, teatas statistikaamet.

Kuises arvestuses on eksportkäive suurem olnud vaid 2011. aasta mais, importkäive pole varem nii suur olnud.

2012. aasta augustis võrreldes eelmise aasta augustiga kasvas kaupade eksport Eestist 8%, import Eestisse aga 12%. Kaubavahetuse puudujääk oli 108 miljonit eurot, mis oli 1,7 korda suurem kui mullu augustis.

Eestist eksporditi kaupu kõige rohkem Venemaale (16% Eesti koguekspordist), järgnesid Rootsi ja Soome (mõlemasse 15%). Eesti koguekspordi kasvu võrreldes möödunud aasta augustiga mõjutas enim väljaveo suurenemine Venemaale (kasv 28%) ja Belgiasse (kasv 2,7 korda, peamiselt põlevkiviõli väljaveo suurenemise tõttu). Eksport Rootsi aga vähenes 4%. Venemaale eksporditi kõige rohkem mehaanilisi ja elektrilisi seadmeid ning jooke ja alkoholi, Rootsi elektriseadmeid, kütust, puitu ja puittooteid ning Soome elektriseadmeid, mööblit, raud- ja terastooteid.

Kõige rohkem imporditi kaupu Soomest (15% Eesti koguimpordist), Rootsist (12%) ja Leedust (10%). Eesti koguimpordi kasvu mõjutas kõige rohkem sisseveo suurenemine Soomest ja Rootsist (vastavalt 36% ja 31%). Samas import Saksamaalt vähenes 10%. Soomest imporditi Eestisse kütuseid, laevu ja elektriseadmeid, Rootsist elektriseadmeid ja transpordivahendeid ning Leedust peamiselt kütuseid.

Eestist eksporditi augustis enim masinaid ja seadmeid (28% Eesti koguekspordist), mineraalseid kütuseid (sh bensiin, põlevkiviõli, elektrienergia) (13%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (9%). Ekspordi suurenemist võrreldes eelmise aasta augustiga mõjutas kõige rohkem mineraalsete kütuste, põllumajandussaaduste ja toidukaupade väljaveo suurenemine.

Augustis imporditi Eestisse kõige rohkem masinaid ja seadmeid (30% Eesti koguimpordist), mineraalseid kütuseid (14%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (10%). Võrreldes eelmise aasta augustiga suurenes oluliselt masinate ja seadmete ning transpordivahendite sissevedu (vastavalt 16% ja 64%). Metallide ja metalltoodete sissevedu vähenes 6%.

Võrreldes tänavu juuliga kasvas augustis eksport 7% ja import 6%. Ekspordi kasvu mõjutas puidu ja puittoodete väljaveo suurenemine, impordi kasvu aga elekstriseadmete sisseveo suurenemine.

Eesti ettevõtjate ja tarbijate kindlustunnet kajastav majandususaldusindeks augustis paranes, septembris aga halvenes. Eurostati andmetel halvenes septembris sama näitaja ka Rootsis ja Saksamaal, Soomes aga paranes.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077