Autor: Rivo Sarapik • 2. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muuga LNG terminali aitab arendada Vopak

Tallinna veeldatud maagaasi (LNG) terminali projekti strateegiliseks partneriks valiti Vopak LNG.

Elering ja Tallinna Sadam tunnistasid Muuga sadamasse kavandatava veeldatud maagaasi (LNG) terminali projektile rahvusvahelise strateegilise partneri leidmiseks korraldatud konkursil parimaks Hollandi ettevõtte Vopak LNG, mis on maailma juhtiva sõltumatu vedel- ja puistelasti terminalide operaatori Royal Vopak tütarfirma, teatas Elering.

Täna allkirjastasid Elering ja Tallinna Sadam konkursil parimaks tunnistatud Vopak LNG-ga ühiste kavatsuste protokolli, millega pooled avaldavad valmidust alustada teostatavusuuringut eesmärgiga selgitada üheskoos välja Muuga sadamasse planeeritava Tallinna LNG terminali tehnilised ja majanduslikud parameetrid, ehitusmaksumus ning vajadus Euroopa Liidu toetusraha kaasamiseks.

Eleringi maagaasi ärisuuna arendusjuhi Janek Parkmani sõnul sai Vopak LNG valimisel määravaks partneri globaalne kompetents LNG terminalide arendamisel ja opereerimisel, sõltumatus veeldatud maagaasi müüjatest ja tootjatest ning valmisolek ja huvi Tallinna terminali panustada.

"Näeme Muugale LNG terminali rajamisel olulist positiivset mõju kogu Läänemere keskkonnale, sest keskkonna seisukohast väga puhas LNG on 2015. aastast karmistuvate keskkonnanõuete tingimustes asendamas olemasolevaid laevakütuseid ning Muuga asukoht oluliste laevateede läheduses loob head eeldused siin laevade tankimiseks,” lausus Tallinna Sadama kommertsjuht Erik Ringmaa.

LNG terminal on osa Eesti ja regionaalse gaasituru arendamise kontseptsioonist, mis töötati välja koostöös Suurbritannia uuringufirma Pöyry Management Consulting  Ltd-ga möödunud aastal. Terminali eelteostatavusuuringu koostab Ramboll Oil & Gas A/S. Samas jätkub koostöö Eesti ülikoolidega maagaasi täiendava kasutamise potentsiaali välja selgitamiseks.

Eleringi, Tallinna Sadama ja Vopak LNG vahel sõlmitud ühiste kavatsuste protokolli lühiajaline eesmärk on välja selgitada LNG terminali rajamise teostatavus Tallinnasse Muuga sadamasse. Uuringu tulemusi plaanitakse tutvustada Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi juurde loodud maagaasikomisjonile käesoleva aasta augustis. Uuring annab võimaluse tõestada Euroopa Komisjonile Tallinna LNG terminali projekti sobivust kogu Baltikumi ja Soomet varustava terminalina. Euroopa Komisjon on varasemalt teatanud, et toetab Balti riikides LNG lahenduse välja töötamist tingimusel, et see suudab katta vähemalt 25% kogu regiooni maagaasi vajadusest.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077