Autor: Katre Pilvinski • 6. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Helenius: paljud lennufirmad ei ela seda aastat üle

Üsna mitmed lennufirmad ei ela seda aastat üle, kommenteeris Estonian Airi nõukogu esimees Joakim Helenius Hispaania lennukompanii Spanairi ja Ungari riikliku lennufirma Malev  tegevuse lõpetamist.

"Kumbki neist lennufirmadest ei ole Estonian Airi konkurent, seega ei mõjuta nende tegevuse lõppemine otseselt Estonian Airi. Kuid me võime aasta-paari jooksul näha väga huvitavaid võimalusi kerkimas. Probleemid, mida me praegu näeme, on tõenäoliselt ainult jäämäe tipp," märkis ta.

Heleniuse sõnul on oluline vaadata Malevi olukorda – kui palju rahaga on Ungari valitsus firmat toetanud ning kui palju on ta pankadest võlgu võtnud. "Me räägime väga suurest rahasummast, mis näitab, kui oluline oli Ungari jaoks kindlustada rahvuslikku vedajat, et hoida Budapest konkurentsivõimelise sihtkohana välisinvesteeringute jaoks. See, et riik lõpetas Malevi toetamise, näitab väga halba majanduse juhtimist Ungaris. Kui riik suutis Malevi toetamist jätkata, näitab see, et Malev ise polnud väga hästi juhitud," rääkis ta.

Minu ja Estonian Airi jaoks on sõnum see, et jääda fokuseerituks, püüda olla konservatiivne ning oodata võimalusi, sõnas Helenius. "Me ei taha olla Malev, airBaltic, me oleme selleks olemas, et ehitada ja pakkuda infrastruktuuri Eestile," lisas ta.

Estonian Airi nõukogu esimehe sõnul ei ela mitmed lennufirmad seda aastat üle, eriti ohustatud on nõrkade majandustega riikide omanduses olevad lennukompaniid. "Samuti tekib paljudel eralennufirmadel suuri raskusi sel aastal, kuna pangafinantseeringu kättesaadavus on oluliselt halvenenud ning samal ajal kui Euroopa majandus läheb langusesse, siis vähemalt Euroopas õhureisijate arv väga kiiresti ei kasva," rääkis ta.

"Vaid mõningad lennufirmad jätkavad kasvu ning ma olen veendunud, et Estonian Air on üks neist," lisas Helenius.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077