Autor: Jaana Pikalev • 12. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa liitumine WTOga tähendab Eestile transiiditasude võrdsustumist

Venemaa peatne liitumine Maailma Kaubandusorganisatsiooni WTOga tähendab Eesti ettevõtjatele suuremaid ekspordivõimalusi ning transiiditasude võrdsustumist.

Majandusministeeriumi majandusanalüüsi talituse juhataja Meelis Kitsingu sõnul loob see Eesti ettevõtjatele stabiilsemad mängureeglid Vene turul ja annab neile suurema kindlustunde oma toodete ja teenuste eksportimisel Venemaale, vahendasid ERR raadiouudised.

Ta lisas, et Venemaa liitumise mõju Eesti majandusele on laiahaardeline, sest Venemaa alandab ekspordi tollitariife ja kaotab või vähendab turgu moonutavaid meetmeid nagu ekspordimaksud. Samas tähendab see ka seda, et Venemaa ligipääs Eesti turule muutub lihtsamaks.

"Kui Venemaa on viimastel aastatel tariifidega vangerdanud, siis tekib stabiilne olukord, kus kehtivad kõigile ühtsed reeglid, suhteliselt stabiilsed ja ettearvatavad," sõnas Eesti Raudtee avalike suhete juhi Urmas Glase, kelle hinnangul Venemaa liitumine WTOga on tähtis eelõige just tariifipoliitika muutumise tõttu.

Samas on Venemaa tema sõnul viimasel ajal ka ebavõrdseid tariife juba kaotanud, hetkel kehtivad need veel kemikaalide ja naftasaaduste veole, mille puhul tõi Glase näite, et Ust-Luga sadamasse on kaubavedu kemikaalidel ja naftasaadustel keskmiselt 1,8 korda odavam kui Eesti sadamate kaudu ent nüüd aga peaks Eesti kaubavedajate või omanike jaoks hind langema, sest nad ei pea enam kõrgeid tariife kinni maksma.

 

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077