Autor: Kristina Traks • 24. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kütusepetturist ärimees pandi kiirkorras vangi

Tallinna halduskohus määras kütuseäris toimetanud Indrek Vürstile käibemaksupettuse eest kiirkorras kolm kuud šokivangistust.

Kui enamasti venivad maksukuritegude arutelud kohtutes aastaid, siis Vürst on üks väheseid maksupettureid, kes sai karistuse kiirmenetluse käigus vaid 48 tunni jooksul. Kohus tunnistas Vürsti süüdi kaasa aitamises käibemaksupettuses, mille tulemusena jäi riigile laekumata 12,1 miljonit krooni käibemaksu.

Maksu ja tolliameti (MTA) uurimisosakonna talitusejuhataja asetäitja Terje Lang ütles, et vangistus ei ole tavapärane karistus maksukuriteo puhul, enamasti saavad rahatrahvi või tingimisi vangistuse. "Seekord läks nii, et 48 tunni jooksul peale kahtlustatava kinnipidamist läks asi kohe kohtusse ning kohe tuli otsus. Tavaliselt venivad maksuasjad kohtutes pikalt," rääkis ta.

Langi sõnul on Vürsti maksupettusejuhtumi puhul tegemist suhteliselt tavalise skeemiga kütusega seotud käibemaksupettustes: luuakse firma, ostetakse näiteks Lätist või Eesti aktsiiisilaost nullprotsendise käibemaksuga kütus, müüakse see käibemaksuga edasi ning seejärel firma lõpetab tegevuse või müüakse kellelegi maha.

"On ülimalt levinud arvamus, et kui petufirma maha müüa, siis see vabastab pettuse sooritaja vastutusest. See aga ei ole nii," ütles Lang. "Pigem näitab selline käitumine pahatahtlikkust ja ettekavatsetud tegevust."

Prokurör Andrei Voronin ütles, et summa poolest pole Vürsti firma FuelPRO OÜ pettust kõige suurem. "Juulis saatsin kohtusse OÜ Fostis kriminaalasja, kus kahju oli ca 98 miljoni krooni, kuid samas kui võrrrelda ajavahemikke, siis Fostis tegi selle kahju ära umbes aastaga, FuelPRO aga ühe  kuuga," sõnas ta.

Indrek Vürsti nimi ei ole kriminaalses maailmas tundmatu. Mees on olnud varem kohtu all seoses relvaäris osalemisega.

Pikemalt loe tänasest Äripäevast, vajadusel osta päevapilet või telli leht.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077