Autor: Alyona Stadnik • 4. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna Sadam hakkab tööstusparki rajama

Tallinna Sadam peab läbirääkimisi tööstuspargi rajamiseks India investeerimisettevõtte Platinum Corporationsiga, kes on huvitatud vanametalli töötlemise tehase rajamisest Eestisse.

Riigile kuuluv Tallinna Sadam pakub neile maad Paldiski lõunasadama tööstuspargis.

Tallinna Sadama juhatuse esimees Ain Kaljurandi sõnul ei saa ta projekti detaile kommenteerida. Küll aga kinnitas ta, et nii konkreetseks ei ole sadam veel ühegi teise ettevõttega läinud. "Meil on erinevaid huvilisi, kes ei ole jõudnud oma projektidega sinna faasi, kuhu on jõudnud Platinum Corporations. Nemad on olnud kõige aktiivsemad,“ kommenteeris Kaljurand.

Ta lisas, et täna pakub sadam seda maad kõigile, kel on huvitav projekt ning kes võtab vastu nende tingimusi. "Ei saa öelda, et täna meil täna jookseb läbi kümneid ettevõtteid, kes tahaksid meie tööstusparkidesse midagi rajada,“ märkis Kaljurand.

Platinum Corporations usaldusväärne ettevõte

Tallinna Sadam on Kaljurandi kinnitusel aktiivselt tööstuspargi arendusi teinud, kuid need on täna veel väga algstaadiumis. „Leiame, et tööstuspark sadama lähedal annab suure tööstuspiirkonda, kus saab ära kasutada sadama eelised,“ sõnas Kaljurand.

Kaljurand näeb selles projektis palju plusse. „See, et tuntud rahvusvaheline ettevõtte investeerib Eestisse, on Eesti majandusele kvaliteedi märgiks,“ nimetas Kaljurand. Miinuseid Kaljurand projektis ei näe. „Kõik investeeringud on soojalt teretulnud. Peame vaid välja selekteerima need, kes ei ole tõsiselt võetavad või on vahendajad,“ põhjendas Kaljurand.

Juht kinnitas, et Platinum Corporations tausta teades tunneb ta ennast kindlalt ning läbirääkimised toimuvad ka juuli kuus. „Meil ei ole konkreetset kuupäevi kokkulepitud, millal konkreetselt mingi tulemuseni jõutakse,“ rääkis Kaljurand.

Välisinvesteeringud majandusele olulised

Majandus- ja kommunikatsiooni minister Juhan Parts kinnitas, et on kohtunud Platinum Corporations esindajatega. "Juttu oli nende investeerimise huvist Eestisse. Nad soovivad aga ise kommenteerida konkreetset investeerimiskavatsust,“ sõnas Parts.

Partsi sõnul on ettevõte arutanud võimalikku koostööd riigiga ja kõiki teemasid, mis investeeringuga kaasnevad. „Ettevõtted investeerivad mitmel põhjusel. Üks neist on kindlasti see, et piirkond pakub neile huvi,“ põhjendas Parts välisfirma motiive.

Taust

„Eesti jaoks on see nagu iga investeering, millega kaasnevad uued töökohad,“ rääkis Parts rõhutades, et Eesti majanduse jaoks on olulised just välisinvesteeringud 

• Platinum on konglomeraat, mille peakorter asub Dubais, Araabia Ühendemiraatides. Ettevõtte ainuomanik on Platinum Investments (BVI) Limited. Platinum valitseb grupi mitmekesiste tegevusalade üle, näiteks rahvusvaheline kaubandus (riis, väetised, külmutatud mereannid, ehitusmaterjalid), autod (omab ainuõigusliku parimate globaalsete kaubamärkide vahendamist), töötlev tööstus (plasti, tekstiili, riisi jahvatamine, pakendamine), kinnisvara arendus.

• Paldiski lõunasadam on AS-le Tallinna Sadam kuuluvast viiest sadamast suuruselt kolmas. Sadama põhitegevus on suunatud Eesti eksport- ja importkaupade ning transiitkaupade käitlemisele. Sadamast on tänaseks saanud oluline Läänemere ro-ro laevaliinide peatuspaik, millel on otseühendus paljude Lääne-Euroopa sadamatega. See loob tulevastele tööstuspargi klientidele head võimalused oma toodangu/tooraine kiireks ning turvaliseks transpordiks. Koos sadamaaladega arendatakse ka sadamaga piirnevat 21 ha suurust tööstuspargi ala.  Sadam sõlmib tööstuspargi tulevaste klientidega pikaajalised maa kasutuslepingud ning tagab hea juurdepääsu kaidele ning terminalidele.

 

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077