Autor: Rivo Sarapik • 2. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Egiptuse mäss aitab nafta hinnal rekordit teha

Üle nädala kestnud meeleavaldused Egiptuses kergitas nafta hinnad kahe aasta kõrgeimale, kriisi alguse eelsele tasemele.

Londoni börsil ületas naftabarreli hind eile juba 101 dollari taseme, jäädes pidama 101,6 juures, vahendas Kauppalehti. Kütusehindu tõstavad nii rahutused Egiptuses kui ka hirm, et kogu naftarikas Lähis-Ida regioon muutub ebastabiilsemaks. Kuigi Egiptus ise suurte naftatootjate hulka ei kuulu, muretsevad investorid kaubateede pärast, vahendas "Aktuaalne kaamera".

New Yorgis asuva Vantage Tradingu naftamaakleri Tim Jenningsi sõnul on riskid peamiselt lühiajalised. Tarned Suessi kanali kaudu võivad katkeda ning võib juhtuda, et tankeriliiklus lüüakse paigast, mis on USA jaoks nii nafta laialivedu, tootmist kui pakkumist mõjutav pudelikael, arvas ta.

Läbi Suessi kanali liigub päevas kaks miljonit barrelit naftat ja kütuseeksport on Lähis-Ida põhiline sissetulekuallikas ning naftatootjad püüavad tagada, et tarned ei katkeks.

Lisaks naftale mõjutab Suessi kanal ka muu kauba vahetust. Ehkki peljatud kanali sulgemist ei ole veel toimunud, väldivad osad liinid juba Egiptuse sadamaid.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077