Autor: Rivo Sarapik • 24. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Moskva lennujaama võis pommiga sisse jalutada

Moskva lennujaama teatel toimus täna pärastlõunal plahvatus lennujaamas avalikus ruumis, kuhu oli ligipääs ka inimestel, kes lennukile ei läinud. Kotte aga lennujaama sisenedes läbi ei valgustata.

Rahvusringhäälingu Moskva korrespondendi Krister Parise sõnul lennujaama uste juures olevad metallidetektorid ja kottide läbivalgustajad tavaliselt ei tööta, mistõttu on pommiga lennujaama täiesti võimalik tulla.

"Kui alguses arvati, et ta (lõhkekeha - toim) tuli lennukiga, siis tekitas küll küsimusi, kuidas ta lennuki peale sai, aga kui ta tõesti plahvatas kohvikus, siis see erilist kujutlusvõimet ei nõua. Üsna tõenäoliselt oli tegemist suitsiidipommitajaga," märkis Paris.

Ta lisas, et süüdlast otsides vaadatakse esimese asjana Venemaal tavaliselt Kaukaasiasse. Uurimisorganid on juba teatanud, et neil oli teavet selle kohta, et tuleb terroriakt, aga asukoht pidi olema Domodedovost kaugel. Domodedovo kohta saadi vihje umbes nädal tagasi, mis Parise sõnul tähendab, et eelteavet peaaegu ei olnudki.

Lennundusekspert Chris Yates kommenteeris BBCle, et tegemist võis olla nn möödajalutava terroristiga - plahvatuspaigast leiti suur kogus šrapnelle - laagreid ja muid elemente, mida sai pommivöösse peita. Lennujaama kõneisiku Jelena Galanova sõnul toimus plahvatus lennujaamas avalikus ruumis ehk turvatsoonist väljaspool, kuhu on ligipääs ka inimestel, kes pole reisijad.

Erinevatel andmetel vastas plahvatuse jõud 5-7 kg TNT plahvatusele.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077