Autor: Jaana Pikalev • 9. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Küberünnakud tekitaksid logistikafirmas infokriisi

Kui logistikafirmad satuksid küberrünnakute ohvriks, oleksid kahjud märksa suuremad. Rünnak tekitaks klientide ja partneritega suhtlemisel suure infokriisi ja kõik muutub hetkega raskesti hallatavaks, ütleb logistikafirma juht.

Eile avalikuks tulnud Eesti USA saatkonna memo, milles kirjeldab saatkonna allikas, et 2007. aastal toimunud küberründed oleksid pidanud tehtama logistikafirmade vastu. See toonuks oluliselt rohkem kahju kui pankade pihta suunatud rünnakud.

HAVI Logistics OÜ tegevjuht Janek Saareoks ütles, et on kindlassti nõus selle väitega, et kui logistikafirmad oleks olnud löögi all, oleks kahju veelgi suurem. "See on ikka nii, mida suurem mõjuala, seda suurem ka kahju," lausus ta.

Saareoksa sõnul omavad tänapäeval IT süsteemid väga suurt kaalu, sest kogu info liigub elektroonselt nii süsteemi siseselt kui ka väliselt, kasutades interneti ühendusi, kui keegi peaks selle võimaluse ära lõikama, siis on see väga suur tagasilöök ja kergelt öeldes eriolukord. "Meie sisemised süsteemid on väga hästi kaitstud ja seal peab olema kindlasti spetsiaalselt suunatud rünnak, et kahju tekitada. Kuid kommunikeerumaks klientide, partneritega tekitab see suure infokriisi ja kõik muutub hetkega raskesti hallatavaks," märkis Saareoks. Ta nentis, et firmal on olemas küll ka kriisiplaanid ja plaan B, kuid nende kasutamine on kindlasti kulukam.

Kui palju kahju tooks küberrünnak rahaliselt, sõltub äri suurusest ja katkestuse pikkusest. "Kuid ka üks päev tõelist jama võib sadu tuhandeid lisakulusid tuua," ütles Saareoks.

Via3L juht Elmer Maas kinnitas samuti, et juhuks kui midagi küberrünnaku sarnast peaks ilmnema, on olemas varu plaan. "Meil on omad protseduurid sellisteks olukordadeks paigas aga millised täpselt ei saa kahjuks avaldada," ütles ta ja lisas, et kuna selline kogemus reaalsest elust puudub, ei tahaks spekuleerida kui suuri kahjusid võiks see kaasa tuua.

Samas nentis Logistika Pluss OÜ juhatuse esimees Toomas Orutas, et firma põhiline äritegevus toimub interneti kanalite väliselt. "Seega küberrünnaku oht on meil suuresti välistatud," tõdes ta. Need teenused, mis on klientidele kättesaadavad internetis, aga ei ole ärikriitilised vaid rohkem klientidele lisaväärtust pakkuvad, lisas ta.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077