Autor: Jaana Pikalev • 26. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Logistikas tõusevad hinnad ja palgad 

Ehkki ettevõtjad logistikakulude kasvu eelarvesse ei kirjuta, on logistikateenuste pakkujad ise ärevil kulude kasvu ootuses.

Havi Logistics OÜ tegevjuht Janek Saareoksa hinnangul kallineb tuleval aasta kindlasti kütus, uus tehnika ja veokid, rehvid, hooldus- ja muud teenused. “Transpordisektor on esimeste hulgas, kes majanduse kasvu tundma hakkab, seega tekib palgasurve just autojuhtide osas,” arutles Saareoks.

Samas peab tema sõnul professionaalne ettevõte ka oma tegevust arendama ja efektiivsemaks muutma, mis paljuski kompenseerib hinnatõusu efekti. “Kuid siinkohal on oluline ka see, et kliendid tulevad muutustega kaasa, sest transporditeenus on mõjutatud sellest, kui paindlikud on tarneahela teised lülid,” selgitas ta.

“Hinda sooviks alati tõsta, kui konkurents seda võimaldab,” tunnistas Saareoks. Kui palju logistikakulud võivad järgmisel aastal kasvada, ei osanud Saareoks üheselt öelda. “Meil näiteks logistikakulu langeb. Uued lahendused ja teenuse paindlikkus kliendiga kokkuleppel võimaldab seda saavutada,” tõdes ta.

Ka Via3L tegevjuhi Elmer Maas tõi välja kolm peamist faktorit, mis logistikateenuste hinda järgmisel aastal mõjutavad. Nendeks on laopindade olemasolu, palgad ja kütuse hind. ”Täna tundub, et kergemat sorti surve hindade tõusuks hakkab tekkima kõigis kolmes komponendis,” rääkis Maas.

Seni on tema sõnul hindade alanemisel olnud määravaks suur hulk tühje ladusid. ”Tänase seisuga on enamik suurtest laokompleksidest meie andmetel suures osas täis ja võimalik, et 2011-2012 tekib vajadus uute pindade järele. Kütuse hind aga kõigub meist sõltumatult,” rääkis Maas. Ta ennustas, et need ettevõtted, kes suudavad 2011 käibeid kasvatada, võivad arvestada sama logistikakulu osakaaluga ettevõtte kuludes kui 2010.”Need kliendid, kelle mahud ona languses ka 2011, seisavad ilmselt silmitsi logistikakulude osakaalu tõusuga,” sõnas ta.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077