2. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tollikontroll Venemaa-Valgevene piiril jätkub järgmise aastani

Tollikontroll Venemaa-Valgevene piiril säilib kuni 1. jaanuarini 2011, ehkki esialgu planeeriti tollikontrolli piiridel ära jätta alates 1. juulist 2010.

Venemaa föderaalse tolliameti analüütilise talituse juhataja Vladimir Ivini sõnul eksisteerib praegusel hetkel 3 erandit vabast kaupade liikumisest Valgevene ja Venemaa vahel, vahendab Veondussõnumid.

Esimesse kuuluvad kaubad, mille suhtes kehtivad Venemaal erilised dumpinguvastased ja kompensatsiooni meetmed. Teine erand puudutab füüsiliste isikute poolt sõidukite sissevedu.

Samas lisas Ivin, et Venemaa ei ole madalamate tollilõivude vastu, mis eksisteerivad Valgevenes, kuid neid autosid ei tohi Venemaale müügiks sisse

vedada.

Ivin rõhutas, et autode vabale liikumisele piire ei panda ja Valgevene kodanik võib oma autoga tolliliidu piires liikuda ühest punktist teise määratlemata aja jooksul. Kuid samal ajal ei tohi ta anda autojuhtimise õigust ja juhilube üle teistele isikutele.

Juhul, kui sõiduk on maha arvatud Valgevene autoregistrist, peab piiriületusel maksma ära vahe, mis tekib kahe riigi erinevast tollilõivust.

Kolmas erand on kõige pikaajalisem ning puudutab kaupade eksporti. Ivini hinnangul kehtivad erandid kuni järgmise aasta keskpaigani ehk selle ajani, mil peavad valmis olema dokumendid, mis puudutavad ühtset majandusruumi.

Juba praegu on selge, et ekspordialast lepingut ei kirjutata alla selle aasta jooksul.

Tolliliit luuakse kolme riigi – Venemaa, Valgevene ja Kasahstan – territooriumil ja esialgse plaani järgi pidi Tolliliit jõustuma 1. juulil 2010, kuid siiani pole kõigis olulistes küsimustes suudetud kokkulepet saavutada.

 

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077