Autor: Rivo Sarapik • 24. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enim vähenes masinate kaubavahetus

Mais oli suurim langus masinate ja seadmete kaubavahetuses.

Tänavu mais oli kaupade eksport jooksevhindades 31% ja import 41% väiksem kui aasta tagasi samal ajal, teatab Statistikaamet. Kaubavahetuse vähenemise tingis eelkõige masinate ja seadmete ekspordi ja impordi järsk langus.

Eestist eksporditi 2009. aasta mais kaupu jooksevhindades 8 miljardi krooni väärtuses ja imporditi Eestisse 8,5 miljardi krooni eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 0,5 miljardit krooni. See oli kuus korda väiksem kui eelmise aasta mais, mil puudujääk oli 2,9 miljardit krooni.

Võrreldes 2008. aasta maiga oli oluline vähenemine just masinate ja seadmete kaubavahetuses — nende eksport vähenes 0,9 ja import 1,6 miljardit krooni. Impordi suurema languse tõttu võrreldes ekspordiga tekkis masinate ja seadmete kaubavahetuses 0,1 miljardi kroonine ülejääk.

Mais eksporditi Eestist enim masinaid ja seadmeid (20% Eesti koguekspordist) ning mineraalseid tooteid (16%). Suurim vähenemine oli masinate ja seadmete ning metalli ja metalltoodete ekspordis. Vähenes kõikide kaubajaotiste eksport.

Mais imporditi Eestisse samuti enim masinaid ja seadmeid (18% Eesti koguimpordist) ning mineraalseid tooteid (18%). Eelmise aasta maiga võrreldes vähenes enim masinate ja seadmete (1,6 miljardit krooni), transpordivahendite (1,2 miljardit krooni) ning metalli ja metalltoodete (1 miljard krooni) import. Oluliselt vähenesid kõikide kaubajaotiste importkäibed.

Eesti kaubavahetuse olulise vähenemise on põhjustanud sise- ja välisnõudluse vähenemine nii Eestis kui ka olulisemates partnerriikides.

Ekspordi ja impordi järsk langus on iseloomulik kogu Balti regioonile. Eurostati andmetel langes Soome, Rootsi, Läti ja Leedu kaubavahetus tänavu nelja kuu jooksul (jaanuar–aprill) rohkem kui veerandi.

Eesti ekspordis olid mais peamised sihtriigid Soome (18% koguekspordist), Rootsi ja Läti. Soome ja Rootsi eksporditi enim elektriseadmeid, Lätti elektrienergiat. Kaupade eksport Eestist vähenes oluliselt kõikidesse peamistesse sihtriikidesse. Oluliselt kasvas vaid kaupade väljavedu Nigeeriasse, kuhu eksporditi naftasaadusi.

Peamised riigid, kust Eestisse mais kaupu imporditi, olid Soome (15% koguimpordist), Venemaa ja Rootsi. Soomest imporditi enim elektriseadmeid, Venemaalt kütuseid ja Rootsist transpordivahendeid. Eelmise aasta maiga võrreldes vähenes kõige enam kaupade sissevedu Saksamaalt ja Soomest.

Tänavu aprilliga võrreldes suurenes kaupade eksport 5% ja import vähenes 10%. Väliskaubanduse puudujääk vähenes aprilliga võrreldes üle kolme korra. Eesti eksporti suurendas mineraalsete toodete (sh kütused) väljavedu, importi aga vähendas sama kaubajaotise toodete sisseveo vähenemine.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077