Autor: Rivo Sarapik • 15. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üle poole taksojuhtidest jätab maksud deklareerimata

Laupäeva öösel toimunud taksoreid tõi taas esile hulgaliselt rikkumisi - puudusi avastati nii arvepidamise korraldamise, saadud tulu või töötasu ning käibe õige suuruse deklareerimise osas. Kokku kontrolliti ühisreidi käigus 97 taksot.

Reidi viisid läbi Maksu- ja Tolliamet, Julgestuspolitsei, Põhja Politseiprefektuur ning Tallinna Transpordiamet. Kontrolli objektid valiti Maksu- ja Tolliameti ning Tallinna Transpordiameti eelneva riskianalüüsi põhjal. Ühisreidi eesmärgiks oli tuvastada isikud, kes osutavad taksoteenust selleks luba omamata, kontrollida taksode tehnilist seisukorda ja maksuarvestuse pidamist. Reid toimus Tallinna erinevates linnaosades, kokku 13 kohas, ning selle käigus kontrolliti 97 taksot.

Maksuhalduri revidentide poolt võeti taksojuhtidelt seletus töökorralduse, töötasu või tulu suuruse ja raamatupidamisarvestuse pidamise kohta perioodil 2008 - 2009. aastal.

Maksu- ja Tolliameti kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe ütles, et ameti eesmärk on mõjutada taksoveoteenust osutavate isikute maksukäitumist ning aidata kaasa ausa konkurentsi tagamisele taksonduses.

Ta lisas, et reidi esmane analüüs näitab, et erinevalt enamikust maksumaksjatest on taksoveoteenuse osutajate maksukäitumine jätkuvalt problemaatiline - puudusi avastati nii arvepidamise korraldamise, saadud tulu või töötasu ning käibe õiges suuruses deklareerimise osas.

“Näiteks üle poolte juhtudel töötavad taksojuhid töölepinguga taksofirmas, kuid maksavad firmale vaid logo- või kuumaksu ja kogu ülejäänud kassa jääb taksojuhile, tööandja poolt töötasu maksmist, maksude arvestust ja deklareerimist ei toimu. Maksuhaldur on seisukohal, et selline käitumine pole õige, kuna tööandja võimaldab nii töötajale äriühingu nimel tehtud teenuse eest saadud vahendite kõrvaldamise,” selgitas Veermäe.

Eelmine, märtsis toimunud reid näitas samuti, et rohkem kui pooltel kontrollitud taksojuhtidest oli probleeme korrektse arvestuse pidamisega. Põhilised probleemid olid tulude varjamine, fiktiivsed kuluarved ja ettevõtlusega mitteseotud kulude näitamine.

Samas tuvastati isikuid, kes ei ole deklareerinud mitte mingit tulu mitmel järjestikusel aastal või isikuid, kes tegutsevad FIEna, aga maksuhalduri andmetel on FIE tegevus peatatud või lõpetatud.

Reidide käigus kogutud infost ja materjalidest nähtub, et taksojuhid ei ole endale selgeks teinud, kellele langeb maksukohustus. Maksuhaldur selgitab, et taksoveoluba saab taotleda juriidiline isik või FIE. Sõidukikaart kinnitab, et selle sõidukiga on lubatud osutada taksoteenust. Taksoteenusest tulenev teenistus on taksoveo omaniku tulu, millelt tuleb arvestada, kinni pidada ja tasuda maksud.

Maksuhaldur palub kõigil taksoteenust osutavatel isikutel võimalike eksimuste välistamiseks üle kontrollida oma raamatupidamise ja maksudega seonduvad andmed ning teha vajadusel vastavad parandused.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077