Autor: Kaisa Gabral • 4. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toll päästis riigi 26 miljoni kroonisest kahjust

Maksu- ja tolliamet hoidis esimeses kvartalis tollikontrolli tegevusega ära kokku 25,8 miljoni krooni suuruse kahju tekkimise riigile. Illegaalse kauba leidmine liigub tõusujoones, teatas amet.

Seadustele mittevastavate sigarettide ja alkoholi avastamised on tänavu esimeses kvartalis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvanud. 2008. aasta esimese kolme kuuga avastati ca 960 000 salasigaretti ja 330 liitrit salaalkoholi (teisendatuna absoluutalkoholiks). Tänavu seevastu 1,4 miljonit salasigaretti ja ca 5300 liitrit salaalkoholi.

Maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Järgi sõnul on välispiiril peamiseks salakaubaveo artikliks sigaretid. "Hüppeliselt on kasvanud nii-öelda halli passi omanike piiriületused ning nende poolt toimepandud tollieeskirjade rikkumiste arv," rääkis ta. Salakaubaveo peamiseks mooduseks piiril on keskmiselt suurte koguste, 10 000-30 000 sigareti peitmine sõidukite konstruktsioonidesse.

Kokku toimus piiripunktides 2009. aasta kolme kuuga 5243 läbivaatust, mille käigus avastati 1351 rikkumist. Lisaks tavakontrollile tehti tänavu esimese kolme kuu jooksul liikuvate röntgenseadmete abil piiripunktides kokku 3918 läbivalgustust, millest täiendavale füüsilisele läbivaatamisele suunati 354 veost. Nendest omakorda 85 puhul avastati tollieeskirjade rikkumisi.

Tollikontrolli üksused avastasid kolme kuuga muuhulgas ka 29 narkootiliste ainetega seotud juhtumit. Suuremad neist olid Tallinnas, kus maksu- ja tolliameti uurimisüksuste ja politsei koostöös avastati kokku üle kuue kilo amfetamiini ja enam kui 4800 ecstasy tabletti.

Lisaks avastati 29 tanklast mittekvaliteetse kütuse müük. Maanteedel tuvastasid kontrollrühmad 150 rikkumist, mille hulgas kõige arvukamad olid erimärgistatud kütuse kasutamise juhtumid.

Tollikontrolli liikuvad rühmad viisid läbi ja osalesid ka erinevatel turgudel toimunud operatsioonides. Näiteks avastati veebruaris Tallinna Keskturul ca 69 000 sigaretti ja sada liitrit kanget alkoholi, Pärnu turul 3200 sigaretti ja Jõhvi turul mitme kontrolli käigus kokku ca 11 000 sigaretti.

Maksu-  ja tolliamet avastas 2009. aasta kolme kuuga tervikuna uurimisosakonna ja tollikontrolli poolt ca 1,4 miljonit salasigaretti ja 5400 liitrit salaalkoholi. Möödunud aastal avastas amet kokku ca 6,8 miljonit salasigaretti ja 13 300 liitrit salaalkoholi.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077