Autor: Mariliis Pinn • 9. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jõulupakk pane juba täna teele

Täna on viimane päev panna postiga teele jõulupakk Venemaale või Põhja-Ameerikasse, et see jõuaks kohale enne jõulupühi. Kullerteenuste kasutamisel on aega pakke teele panna veel ka järgmisel nädalal.

Eesti Posti sorteerimisüksuse juht Maimor Vill kinnitas, et ettevõtted on jõulude ajal kaartide asemel üha enam asunud üksteisele saatma jõulupakke, kirjutas Äripäev.

Kui tavapärasel ajal läbib Eesti Posti sorteerimiskeskust ligi 6000 pakki päevas, siis jõulueelsel perioodil tõuseb pakkide arv 9000ni.

Suuremat kinkide laialijagamise kampaaniat planeerides peavad ettevõtted arvestama, et neil on jäänud aega järgmise nädala alguseni.

Eesti Posti logistikadivisjoni juhi Ansi Arumeeli sõnul tuleb eriprojektide puhul, mis nõuavad käsitlemisel või kättetoimetamisel eritingimusi või täiendavat pakkimist ja komplekteerimist, saadetised üle anda hiljemalt 15. detsembril.

Siis võib olla kindel, et pakid jõuavad kohale enne pühade algust, hiljemalt 23. detsembril.

Pakkide saatmisel tuleb tähelepanu pöörata ka saaja aadressile. "Eriti jõuluperioodil saadavad firmad kingitusi, kus saajate aadressid võetakse andmebaasidest, milles asuvad andmed võivad olla vananenud või kontrollimata ning seetõttu ei jõua kõik kingitused kohale," nentis Arumeel.

Ka rahvusvahelised kullerfirmad on valmis järgnevate nädalate pakiveomahtude tõusuks.

DHL Estonia müügi- ja marketingijuhi Elari Killumetsa eelmise aasta kogemus näitas, et kiireimad päevad olid vahetult enne jõule ja üks päev pärast jõule.

Pühadeaegsete nädalate mahud on tippaegadel neli korda suuremad võrreldes aasta keskmisega.

Ka tänavu ollakse valmis mahtude kasvuks, kuigi Killumets arvas, et seekord tuleb mahtude kasv tunduvalt tagasihoidlikum.

Sama meelt oli ka DPD Eesti müügi- ja turundusjuht Janek Kivimurd. "Praegust majanduskonjunktuuri arvesse võttes peadpööritavat erinevust tavaperioodiga ei ole," arvas ta.

Tema kinnitusel sooritavad inimesed oste kaalutletumalt, see avaldab mõju kaupmeeste läbimüükidele ning omakorda ka pakiveomahtudele. Lisatasusid pühade ajal kasvava pakkide hulga tõttu kliendid kartma ei pea.

Kõik saadetised toimetatakse kohale tavapärase tariifiga. Erandiks on juhud, kui klient soovib paki kättetoimetamist töövälisel ajal.

Sellisel juhul on tasu eraldi kokkulepitav. Tööväline aeg on saabuvatel pühadel kõigil pakiveofirmadel 24.-26. detsember ja 1. jaanuar.

Pühade-eelsel päeval - 23. ja 31. detsembril - töötatakse lühendatud tööpäevaga.

Samamoodi tasub pakkide saatmisel arvestada teiste riikide pühadega, mis osaliselt kattuvad Balti ja teistes Eesti naaberriikides.

Ometigi ei ole ka pühade ajal paki saatmine lootusetu ettevõtmine. Appi tulevad kullerifirmad ja kiirabilogistika.

Kiirabilogistika teenust pakkuv AS Balti Logistika töötab nagu igal teisel päeval - tellimusi saab esitada igal ajal.

Balti Logistika Baltikumi juhi Vallo Arumäe sõnul võib transpordiaeg pikeneda seoses kommertslennuliinide pühadeaegse lennugraafiku mõningase hõrenemisega.

Kuna aga praegu ei ole veel täpne pühadeaegne lennugraafik veel paigas, siis on raske hinnata võimaliku viivituse pikkust.

Kuigi hinnale lisandub pühadeaegsel transpordil tööajavälise transpordi tariif, on ka kiirabilogistikas pühade ajal märgata saadetiste arvu kasvu, kuna see on sel ajal tihti ainuke võimalus pakki saata.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077