30. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ossinovski: lätlased peaksid Ansipile ausamba püstitama

Transiidiärimees Oleg Ossinovski arvab, et teoorias on Vene-Eesti transiidikasv võimalik, kuid praktiliselt vähe tõenäoline. Samas lätlased on kujunenud olukorda tema sõnul hästi ära kasutanud.

Ajalehele Business i Baltija antud intervjuus räägib transiidiärimees Oleg Ossinovski transiidisuhetest Venemaaga ning sellest, mida transiidi aeglustamine Eestile kaasa tõi.

Kui paljuEesti kaotas seoses Vene-Eesti vahelise transiidi aeglustamisega?

Analüütikute sõnul on summa, mida Eesti kaotas 7 miljardit krooni. Minu arvates on see täiesti reaalne. Sellegi poolest on siiani veel teadmata pankade ja avaliku sektori saamata transiiditulu. Majanduse langus puudutas kõiki, nii suuri kinnisvaraettevõtjaid kui ka ruutmeetri müüjaid. Seetõttu on raske hinnata, kui palju transiidi vähenemine majanduse jahtumist mõjutas.

Ekspertide hinnangul on transiit langenud 30-40% võrra. Mida te arvate, kas Eesti- Vene vahelise transiidi taastamine samal tasemel nagu varem on võimalik?

Teoreetiliselt on see võimalik. Taastada saab kõike ja täielikult. Küsimus on aga selles, kuidas mõlemad osapooled, Eesti ja Venemaa, oma suhtumist parandavad. Ma kardan, et praegusel hetkel ei ole suhete paranemine poliitiliselt võimalik. Seetõttu ei ole ka loota lähiajal kaubandussuhete taastumist. Siinkohal ei saa ma öelda midagi halba meie valitsuse kohta, seal on targad inimesed. Nad on kõik professionaalsed poliitikud, kellele jaoks tähendab raha valijate hääli. Kui ees ootavad valimised, siis kahjuks poliitikud käituvad vastavalt sellele, kuidas ja kust rohkem hääli koguda, ning ei pööra tagajärgedele suuremat tähelepanu. Kuid eelkõige on ka poliitikud kodanikud, kes tahavad, et riik elaks hästi, kuid tihtipeale langetatud otsused seda soovi ei soosi.

Osa nn endisest Eesti transiidist voolas Lätti. Eelmisel aastal kaalusite ka oma osa oma firmast naaberriiki kolida.

Jah, seda varianti oleme me tõesti kaalunud.

Paistab, et Läti sadamatel on õnnestunud napsata osa, mis Eesti sadamatest välja voolas?

Kui nii võtta peaks Läti osadele Andus Ansipi valitsusliikmetele ausamba püstitama. Kuid tuleb tõdeda, et ka Läti poliitikutel on selles loos oma osa. Lätlased oskasid Eesti olukorrast kasu lõigata ning viivitamatult soojendada üles suhted Venemaaga, millest eelkõige Läti praegu kasu lõikab. Kõrvalt vaadates tundub, et Läti ja Venemaa suhted on 15 aasta jooksul parimas staadiumis. Peale selle on Läti äris rohkem pragmaatilisust ning vähem emotsioone.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077