Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus • 4. veebruar 2021

Veose temperatuuri jälgimine Bluetooth temperatuuri anduriga.

Veose temperatuuri jälgimine kaubaruumis juhtmevaba Bluetooth temperatuuri anduriga annab uusi võimalusi, mida varem ei eksisteerinud.

Soovid teada, mis on kaubaruumi temperatuur?

Temperatuuri jälgimine kaubaruumis annab kindluse, et kauba transport toimub kokkulepitud temperatuuril. Korrektne temperatuur kaubaruumis on muutumas üha olulisemaks eriti just külmutatud või jahutatud kaupade osas nagu puuviljad, kala, jäätis, lilled ning teised temperatuuritundlikud kaubad.

Kui kauba väärtus on üle 20 000 euro ning kohale jõudes avastatakse, et kaup on üles sulanud, kas rikkis agregaadi või lahtise ukse tõttu on kahju märkimisväärselt suur. Sellise väärtusega kaubal tasub kindlasti silma peal hoida ning lubatust suurema või väiksema temperatuuri korral lasta süsteemil saata SMS nii juhile kui ettevõttele.

Temperatuuri andmeid näeb peale logistiku ka autojuht oma telefonis reaalajas. Temperatuuri jälgimine aitab tuvastada probleeme juba algfaasis ning aitab leida kiired lahendused.

Temperatuuritundliku kauba temperatuuri tasub jälgida nii enda kui klientide meelerahu huvides. Lisaks SMS teated öisel ajal uste avamisest ning teated juhile lahtisest uksest, kui see on avatud rohkem kui X minutit või kui kaubaruumi uks on jäänud lahti ning alustatakse sõitu. Selleks paigaldatakse ustele lisaandurid.

Teeme lisakasutajad ka Teie koostööpartneritele, kes saavad veenduda, et nende kaupa on transporditud kokkulepitud temperatuuril. Sellega tõstate kindlasti oma ettevõtte usaldusväärsust.

Murekoht ei ole tavaliselt pikkadel teekondadel vaid ikkagi kauba peale ja maha laadimisel, millal temperatuur tõuseb või langeb kiirelt olenevalt aastaajast. On olnud ka juhuseid, kus krõbeda külmaga on kaubaruumis lilled lihtsalt külmunud.

Sellisel juhul vastutab muidugi vedaja. Samas jäätise temperatuur ei tohi transpordil üle –18 °C tõusta, kuna hakkavad moodustuma jääkristallid. Lihal võib temperatuur aga lühiajaliselt –15 °C-ni kerkida.

Probleemne on just kauba mahalaadimise osa. Kuumal perioodil on mõttekam kaupu ladustada veoki küljeukse juures kust neid saab kiiremini kätte.

Veofirma peab iga veose puhul esitama ka külmutusagregaadi väljaprindi, mis tõestab transpordi ajal olnud kaubaruumi temperatuuri.

Alati tasub veenduda, et kaup oleks korrektselt pakendatud ja hoiaks oma temperatuuri. Veoseruumi temperatuuri saab autojuht jälgida ka oma nutitelefonis. Kauba ladustamisel autosse tasub kindlasti jätta kauba vahele piisavalt ruumi, et temperatuur oleks kauba ümber ühtlane ja toimuks õhu ringlus.

Temperatuuri jälgimine ja nende punktide kasutusele võtmine aitab oluliselt toiduainete kvaliteeti ning säilivust veoprotsessi jooksul tagada.

Rohkem infot temperatuuri lahenduste kohta www.carcops.ee/temperatuur/

Kogu tarneahela temperatuuri jälgimine Bluetooth temperatuuri anduriga.

Juhtmevaba temperatuuri ja niiskuse anduri eluiga on kuni 15 aastat. Anduri ja keskseadme vahel tekib bluetooth ühendus, mille raadius on kuni 500 meetrit. Ühe keskseadmega saab ühendada kuni 4 andurit

Kasutusalad

Andurid saab paigaldada näiteks külmalao või kuivainetelao eri osadesse, kus hoitakse erinevaid kaupu ja soovitakse jälgida temperatuuri ja õhuniiskust. Selleks sobib ideaalselt Bluetooth temperatuuri ja niiskuse andur, mille saab paigaldada kahepoolse teibiga kas seinale või riiuli külge ja täpselt sellisele kõrgusele nagu Teile vaja.

Teavitab emaili ja SMS-ga kui laohoone mõnes osas ei vasta temperatuur ja niiskus Teie etteantud parameetritele. Samuti teavitatakse Teid voolukatkestustest. Juhul kui vool peaks kaduma saadab keskseade sellekohase teate ja töötab edasi sisese aku pealt.

Sobib kasutada ka: serveriruumis, kasvuhoones, ehitusobjektil, venikeldris, kuivainete laos, loomakasvatus lautades, elusloomade transpordil, kauba depoodes, külmikutes, veoautodes ja kaubikutes millega veetakse temperatuuritundliku kaupa nagu näiteks lilled. Hoolitseb selle eest et suvel lilled ära ei närtsiks ja talvel ära ei külmuks.

Veel mõned valdkonnad kus antud lahendust kasutatakse on puu ja juurvilja transport, liha ja kala transport, kuivainete transport ja piimatoodete transport. Kui vedaja ei ole näiteks temperatuuri või niiskus tingimustest kinni pidanud siis võib tellija kauba vastuvõtmisest keelduda ja kauba tagastada.

Temperatuuri saavad jälgida ka ravimifirmad kelle vaktsiinid ja muud tooted mida transporditakse ja hoitakse kindla temperatuuri vahemiku juures.

Külmaahela katkematuse tagamine ja kontroll on võimalik vaid siis, kui kogu tarneahela jooksul on niiskus ja temperatuur jälgitav. Seiret ei pea teostama enam inimene vaid CarCops-iga lepitakse kokku intervall kui tihti salvestatakse mõõte andmed tabelisse. Näiteks iga 5 minuti järel kõikides tarneahela osades nagu külmikud, depood ja transpordivahendite kaubaruum. Kriitilistest väärtustest teavitab süsteem juba automaatselt määratuid isikuid.

Toidu jälgitavuse tagamine võimaldab ohtliku toidu identifitseerimist ning seejärel selle eemaldamist või tagasikutsumist turult. Mida parem jälgitavuse süsteem, seda kiiremini on võimalik ohtlikku toitu turult eemaldada või tagasi kutsuda ja seda vähemkulukam on see käitlejale, rääkimata mainekahjust kui riknenud toit peaks tarbijateni jõudma. Väga mugav on juhtmeta andur panna ka külmakasti ja jälgida sealset temperatuuri autotranspordi käigus.

LIsaks tarneahela temperatuuri jälgimisele saate muuta ka kogu logistika paberivabaks. Täpsemalt siin: www.carcops.ee/gps-logistika-tooulesanded

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077