Autor: Logistikauudised.ee • 7. oktoober 2019

Venipak jätkab arenemist – Jõhvis avatakse uus terminal

Kiirkullerteenuseid pakkuv Venipak avab Eestis veel ühe terminali – 9. septembril hakkab Jõhvis tööle uus 300 ruutmeetri suurune terminal, mis hakkab teenindama Eesti idapoolset osa ning mis võimaldab saadetiste hilisemat korjet ja varasemat tarnet Jõhvis ja Ida-Viru piirkonnas.

Ettevõtte juhi Justas Šablinskase sõnul hakkab uues terminalis tööle 8 töötajat. „Uus terminal võimaldab meie ettevõttel teenindada rohkem saadetisi Eestis ja kogu regioonis. Viimasel kahel aastal oleme palju investeerinud arengusse ja eelmise aasta tulemused näitavad, et liigume õiges suunas. Juba aasta alguses hakkasime tundma, et meil on tekkinud ruumipuudus ja peame avame mitu uut terminali selleks, et saaksime rahuldada oma klientide vajadusi,“ ütles Šablinskas.

Venipaki teatel on nende saadetiste arv ja tulu 2018. aastal Eestis kasvanud tervelt 53%.

Tähelepanu väikestele äriettevõtetele

Venipaki juhi sõnul saavad terminalide arengust kasu just väiksemad ettevõtteid. „Oleme abiks väikeettevõtetele, terminalide laiendamine tagab, et tooted ja saadetised Ida-Eestist jõuavad Tallinnasse ja teistesse kohtadesse palju kiiremini. Seni meil ei olnud oma punkti selles piirkonnas ning puutusime kokku erinevate probleemidega, nüüd aga on kõik teisiti – tunda on suurt edasiminekut kvaliteedis.“

„Balti riigid on sarnased selle poolest, et suurem äri ja inimeste kontsentratsioon on pealinnades ja mõnes suuremas linnas. Eesti ei ole erand – suur osa ärist on Tallinnas ja väikeses raadiuses Tallinna ümber, seetõttu liiguvad saadetised kõige sagedamini Tallinnas ja Tallinnasse teistest piirkondadest, kus asub suurem osa tootmisest. Et Eestis nõuetekohaselt tegutseda, tuleb tagada regioonide hea ühendus pealinnaga,“ ütles Šablinskas.

Eestis on kõrged kvaliteedistandardid

Wiki consult 2018. aasta lõpus avaldatud aruanne näitab, et Eestis hinnatakse kiirkullerteenuseid pakkuvate ettevõtete tegevust Balti riikidest kõige kõrgemini (15. koht). Samas on see Lätis 24., Leedus aga 26. kohal.

„Eesti kohustab meid investeerima palju kvaliteeti, kuna siin on kvaliteedistandardid väga kõrged. See on seotud riigi väiksusega ja loomulikult ka inimeste vajaduste ja nõudlikkusega. Nagu enamikus riikides, on ka Eestis kiiresti kasvanud e-kaubandus, seetõttu tahavad inimesed saada saadetised võimalikult ruttu kätte. Kui võrrelda, milliseid saadetisi vedasime kolm aastat tagasi ja milliseid nüüd, siis on erinevus suur – praegu on enamik saadetisi väikesed saadetised e-kauplustest,“ ütles Šablinskas.

Nimetatud uuring näitab, et kõige paremini hindavad kullerettevõtete tööd Holland, Saksamaa ja Ühendkuningriik.

Kaupade tagastamine suurendab mahtusid

Venipaki juht märkis, et saadetiste suurenevale hulgale aitab kaasa ka viimaste aastate tendents – kaupade tagastamine.

„Kaupade tagastamise mahud on väga suured – USA-s ja Euroopas läbi viidud uuringud näitavad, et enam kui pool kaubast tagastatakse, eriti kui rääkida riietest või jalanõudest. Seda mõjutavad erinevad tegurid, näiteks kaupmeeste endi reeglid, mis võimaldavad tagastada kaupu tasuta, ja loomulikult ka inimeste ostuharjumused,“ ütles Šablinska ja lisas, et tema juhitav ettevõte pakub äriettevõtetele juba ka väga mugavat teenust – kullerit, kes tuleb järele tagastatavale kaubale ja saab ostjale samas üle anda ka uue toote.

„Oleme oma partneritega kaua pidanud nõu, milline peaks olema mudel, et äriettevõtted saaksid võimalikult väikseid kahjusid kaupade tagastamise tõttu. Siiani oli standardne mudel selline – ostja tagastab toote kas ise kauplusesse või tuleb sellele järgi kuller. Siis ostab ostja uue kauba ja kuller toob selle uue kauba kohale. Nüüd pakumegi sellist mudelit, et saabuv kuller, kes tuleb kaubale järele, toob ka asenduskauba. Ja see on tõesti kasulik,“ nentis Šablinskas.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077